Logo

Επικίνδυνα λεμόνια από την Τουρκία!



 
 

lemonia_29-1-2011Το απαγορευμένο πρόσθετο «μορφολίνη» ανιχνεύθηκε για άλλη μια φορά σε εισαγόμενα τρόφιμα.

Τώρα,  σειρά είχαν  τα  λεμόνια τα οποία εισήχθησαν από την Τουρκία, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που διενεργήθηκε για τον εντοπισμό επικίνδυνων ουσιών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται για ποσότητα 30 τόνων λεμονιών εκ Τουρκίας, η οποία δεσμεύθηκε και θα καταστραφεί.

Σημειώνεται, ότι η δεσμευμένη παρτίδα λεμονιών ανήκει στην εταιρεία «Κατσιαμάκας ΑΒΕΕ», η οποία εδρεύει στη Νάουσα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η ουσία «μορφολίνη» ανιχνεύεται σε εισαγόμενα τρόφιμα. Πριν λίγες ημέρες το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές ( RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε χτυπήσει «καμπανάκι» για τον εντοπισμό του ίδιου πρόσθετου.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ουσία είχε εντοπιστεί σε γλυκολέμονα (λάιμ) από το  Μεξικό  και λεμόνια καταγωγής Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα και στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας είχαν αποσυρθεί προληπτικά από την αγορά όλες οι παρτίδες γλυκολέμονου που προέρχονταν από το Μεξικό και όλα τα λεμόνια τα οποία είχαν εισαχθεί από την Τουρκία.

Επιπλέον είχαν δεσμευθεί όλα τα προς εισαγωγή αποθέματα και τα φορτία γλυκολέμονων και λεμονιών για να ελεγχθούν εργαστηριακά, ώστε να διαπιστωθεί αν εντοπίζεται ή όχι σε αυτά η απαγορευμένη ουσία.

Επίσης, το ίδιο πρόσθετο είχε εντοπισθεί σε μήλα που προέρχονταν από τη Χιλή, μετά από έλεγχο που είχε διενεργηθεί με αφορμή πληροφορία από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) της Αγγλίας.

Σημειώνεται, ότι η «μορφολίνη» είναι ένα πρόσθετο το οποίο αναμιγνύεται με άλλα υλικά επικάλυψης (κηροί) τα οποία χρησιμοποιούνται μετά τη συλλογή των τροφίμων και μέχρι αυτά να διατεθούν στον καταναλωτή.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η «μορφολίνη» δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα,  με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  29-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις