Logo

Τι θα γίνει με τα διατροφικά σκάνδαλα;



 
 

diatrofika_29-1-2011Στους ελλιπείς ελέγχους στην αγορά αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕ.Π.ΚΑ) με αφορμή το σκάνδαλο με τις διοξίνες που ξέσπασε στη Γερμανία.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ απαιτεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας την ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου και την επιβολή παραδειγματικών κυρώσεων.

Όλο το κείμενο της σχετικής  ανακοίνωσης  έχει ως εξής:

"Μετά τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τις διοξίνες στα πουλερικά, τη μελαμίνη στο γάλα, τα ορυκτέλαια στο ηλιέλαιο, και τι άλλο να θυμηθούμε, οι καταναλωτές βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι, με ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο αυτό της διοξίνης στα αυγά, στα πουλερικά και στα χοιρινά. Το σκάνδαλο αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι αυτοέλεγχοι της βιομηχανίας δεν επαρκούν.

Ακόμα και στη Γερμανία, που επαίρεται, για τους νομοταγείς πολίτες και επιχειρηματίες της, το κυνήγι του υπερβολικού κέρδους, προκάλεσε ένα ακόμα «σκάνδαλο».

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. και χωρίς να αμφισβητούμε τις προσπάθειές του, υπάρχουν πολλά, ακόμα, αναπάντητα ερωτήματα:

  • Μήπως εισήχθησαν οι μολυσμένες, με διοξίνη ζωοτροφές, στην Ελλάδα;
  • Μήπως εισήχθησαν πρώτες ύλες μολυσμένες με διοξίνη, για την παρασκευή ζωοτροφών, από επιχειρήσεις, της Ελλάδας;
  •  Έγιναν έλεγχοι ζωοτροφών, για ανίχνευση της διοξίνης;
  • Έγιναν έλεγχοι των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας μας;
  • Μήπως εισήχθησαν στη χώρα μας, επεξεργασμένα κτηνοτροφικά προϊόντα, ως πρώτες ύλες, για την παρασκευή έτοιμων φαγητών;

diatrofika2_29-1-2011Η μεταφορά του Ε.Φ.Ε.Τ., από Υπουργείο, σε Υπουργείο και η άρνηση των Κυβερνήσεων να τον αναβαθμίσουν, σε Ανεξάρτητη Αρχή, με διευρυμένες αρμοδιότητες, για ελέγχους, «από το χωράφι, μέχρι το ράφι», δημιουργούν προβληματισμό, στους καταναλωτές, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, νωπών και επεξεργασμένων, που καταναλώνουμε.

Απαιτείται, λοιπόν, ενδυνάμωση, των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και επιβολή παραδειγματικών κυρώσεων.

Για να γίνει, όμως, αυτό δε μπορεί οι έλεγχοι των τροφίμων να είναι κατακερματισμένοι, σε διάφορους μηχανισμούς και Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.λπ)." 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις