Logo

Γέμισε αίμα ο Νείλος !



 
 

egypt2_30-1-2011Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πόλη Μπένι Σουέιφ, νότια του Καϊρου.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας, συνολικά 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πενθήμερη εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ, ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται για πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.

Η κίνηση αυτή υποδηλώνει για πρώτη φορά την πιθανή ύπαρξη ενός σχεδίου διαδοχής του Μουμπάρακ, αλλά και το γεγονός ότι ο γιος του Αιγύπτιου προέδρου δεν είναι πιθανό να τον διαδεχθεί.

Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε, μετά από διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου, ο υπουργός Αεροπορίας πτέραρχος Αχμαντ Σαφίκ.

Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση, τονίζοντας ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι κινήσεις αρκετές.

Να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές ζητούν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και ο Κάμερον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη", ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς "να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά".

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια παρά τις εκκλήσεις του στρατού να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται και να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εξάλλου, άρχισαν να αποκαθίστανται οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που -όπως ανακοίνωσε η Vodafone- είχαν διακοπεί την Παρασκευή, μετά από διαταγή των αρχών προς όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, σημειώνει το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποκατασταθεί.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-1-2011 από directNEWS.gr πηγή: απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις