Logo

Αστυνομικοί στις ΗΠΑ χορηγούσαν «φάρμακο βιασμού» σε κρατουμένους



 
 

Οι αστυνομικοί της Μινεάπολις, στην Μινεσότα στις ΗΠΑ, ζήτησαν κατ’ επανάληψη από τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της πόλης να ηρεμήσουν υπόπτους με κεταμίνη, ένα ισχυρό ηρεμιστικό, γνωστό και ως «φάρμακο βιασμού», σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε μετά από έρευνα στελεχών του Γραφείου Επανεξέτασης της Αστυνομικής Συμπεριφοράς της πόλης.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο σχέδιο της οποίας είχε πρόσβαση η εφημερίδα Star Tribune, τα αιτήματα των αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι ενέσεις έγιναν παρά τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων και χωρίς να υπάρχει λόγος.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ενέσεων κεταμίνης αυξήθηκε από 3 το 2012 σε 62 το 2017. Η έκθεση περιγράφει ότι σε πολλές περιπτώσεις, μέλη του παραϊατρικού προσωπικού έκαναν ενέσεις σε υπόπτους οι οποίοι βρισκόταν υπό πλήρη έλεγχο, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Μάλιστα, ορισμένοι χρειάστηκαν ιατρική επέμβαση για να ανανήψουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το ιατρικό προσωπικό της κομητείας Χενεπίν, στην οποία ανήκει η πόλη, έχει εξουσιοδότηση να χρησιμοποιεί κεταμίνη σε άτομα που είναι «βαθύτατα αναστατωμένα» και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ηρεμιστικό χρησιμοποιήθηκε σε άτομα δεμένα με χειροπέδες ή και ακόμη σε άτομα τα οποία ήταν δεμένα σε φορεία.

Νέα διαταγή: «Οι πράκτορες ουδέποτε θα ζητούν «κατευνασμό» κάποιου υπόπτου»

Στις 18 Μαϊου, όταν ολοκληρώθηκε το σχέδιο της έκθεσης, ο Διοικητής της Αστυνομίας της Μινεάπολις, Τοντ Σοβαγκό, εξέδωσε μια εντολή, σύμφωνα με την οποία οι πράκτορες «δεν θα ζητούν ποτέ από το προσωπικό των παραϊατρικών ομάδων να «κατευνάσει» κάποιο άτομο», αφού «αυτή την απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από το ιατρικό προσωπικό των επειγόντων περιστατικών». Από την πλευρά τους ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της κομητείας Χένεπιν, Τζέφρυ Χο, όσο και ο διευθυντής του τοπικού συστήματος ελέγχου δηλητηριάσεων, Τζον Κόουλ, απέρριψαν τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Κατά την άποψή τους τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε μια «απερίσκεπτη χρήση άγνωστων περιπτώσεων αλληλεπίδρασης με την αστυνομία, καθώς και ελλιπών αναφορών και στατιστικών για να στηρίξουν τα εσφαλμένα συμπεράσματα που παραπληροφορούν».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεάπολις, Μεντάρια Αράντοντο, δεν έχει σχολιάσει την έκθεση, ωστόσο αναγνώρισε ότι το τμήμα του αποφάσισε να αλλάξει τις σχέσεις του με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις