Logo

Υπεγράφη η συμφωνία για το Σκοπιανό στις Πρέσπες [βίντεο+φωτο]



 
 

Γεγονός είναι πλέον η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ  Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. 

Η σχετική τελετή  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει τις δύο χώρες. 

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Μάθιου Νίμιτς, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γιοχάνες Χαν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας,στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, ακολούθησε γεύμα στην κωμόπολη Οτέσεβο.

Συγκεκριμένα, η σχετική τελετή ξεκίνησε στις  11:12 και μετά τις ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ και τον χαιρετισμό του Μάθιου Νίμιτς, η συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". υπεγράφη στις 11:39 από τους δύο υπουργούς  Εξωτερικών των δύο χωρών. Της υπογραφής ακολούθησε θερμό χειροκρότημα. 

Στις 11:49  ολοκληρώθηκε η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έλαβε δώρο μία γραβάτα. 

Στη συνέχεια (στις 11:52) οι δύο αντιπροσωπείες μετέβησαν στην προβλήτα του χωριού Ψαράδες, όπου επιβιβάστηκαν σε βάρκες, οι οποίες τους μετέφεραν στην αντίπερα όχθη της λίμνης και παρακάθισαν σε γεύμα, στην  κώμοπολη Οτέσεβο.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Bρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης

Συναντιόμαστε εδώ στις Πρέσπες, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία 

 Bρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας

 Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου. Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον.

Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής.   

 Θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ μεγάλη προσπάθεια τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τον κ. Νίμιτς, ο οποίος εργαζόταν επί 24 χρόνια γι’ αυτή τη συμφωνία.  Όπως φυσικά και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών. 

Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους. Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων και της Ευρώπης είναι αλληλένδετη.

Η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ

Σήμερα βάζουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές

Καλή μας τύχη. Η τελετή είναι στρατηγικής συμφωνίας για τις δύο χώρες. Όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα.

Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών.  Επικαλούμενος ρήση του Αριστοτέλη: Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος.

Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών.

Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών.  

Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού.  Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον.

Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ. Να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου και στον κ. Νίμιτς, ο οποίος αφιέρωσε τρεις δεκαετίες για την επίλυση του προβλήματα. Εκφράζει τις ευχαριστίες μου και προς την Ε.Ε.

Χαιρετισμός από τον Μάθιου Νίμιτς

 Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά.  

Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες. Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, μπορεί να εφαρμοστεί. Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα.   

Θέλω να ευχαριστήσω την Ε.Ε. και όσες χώρες συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία και στήριξαν τη συμφωνία   

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις