Logo

Χαβάη: Οι δραματικές αλλαγές που υπέστη ο κρατήρας του Κιλαουέα μετά την έκρηξη [βίντεο+φωτο]



 
 

Από την ημέρα της έκρηξής του, τον περασμένο Μάιο, η λάβα ρέει ασταμάτητα από το ηφαίστειο Κιλαουέα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κατά την διάρκεια των εκρήξεων του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη, εδώ και δύο μήνες, ο κρατήρας του έχει υποστεί δραματικές αλλαγές, εξαιτίας της κατάρρευσης των τειχών του και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι θα ηρεμήσει σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, κορυφή  Halema'uma'u του ηφαιστείου ήταν μια λίμνη λάβα , αλλά όταν άρχισαν οι εκρήξεις το επίπεδο της λίμνης άρχισε να πέφτει, με αποτέλεσμα τα τείχη της να αρχίσουν να καταρρέουν.  

 

 

Τώρα, το βαθύτερο σημείο του κρατήρα είναι περίπου 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και μόνο την περασμένη εβδομάδα βυθίστηκε κατά, περίπου, 60 μέτρα.

Αεροφωτογραφίες που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η USGS δείχνουν ότι εκεί όπου υπήρχε η λάβα, υπάρχει σήμερα ένα πηγάδι με βαθιά, απότομα τοιχώματα που εκπέμπει αέριο διοξείδιο του θείου και τέφρα.

Εν τω μεταξύ, στις δορυφορικές εικόνες, η Γεωλογική Υπηρεσία αποκαλύπτει τις αλλαγές στην περιοχή του κρατήρα  που σημειώθηκαν μεταξύ 5 Μαΐου και 18 Ιουνίου.

 

 

Το ηφαίστειο Κιλαουέα εξερράγη στις αρχές του περασμένου ΜαΪου και έκτοτε δεν σταμάτησε να εκτοξεύει λάβα. Οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα σταματήσει η ενεργή φάση του ηφαιστείου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-6-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις