Logo

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ένα χαμένο μέρος του σύμπαντος [βίντεο+φωτο]



 
 

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι έχει βρει ένα χαμένο μέρος συνηθισμένης ύλης στο σύμπαν. Πρόκειται για τα βαριόνια, τα υποατομικά σωματίδια που σχηματίζουν όλα τα υπάρχοντα φυσικά αντικείμενα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν μόνον τα δύο τρίτα αυτού του υλικού, το οποίο έπρεπε να δημιουργηθεί από το Big Bang.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανίχνευσαν το τρίτο μέρος που έλειπε στο διάστημα μεταξύ των γαλαξιών. Το χαμένο υλικό υπάρχει ως νημάτια οξυγόνου σε θερμοκρασίες περίπου 1.000.000 ° C, όπως εξήγησε ένας από τους συν-συγγραφείς, ο Μάϊκλ Σουλ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπούλντερ.

Για να βρουν τα χαμένα βαριόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν το φως που προήλθε από μια πηγή που βρισκόταν δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά: ένα κβάζαρ που ονομάζεται «1ES 1553», μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία που καταναλώνει και εκπέμπει τεράστια ποσά του αερίου.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη αέριου οξυγόνου υψηλού ιονισμού που βρίσκεται μεταξύ του κβάζαρ και του ηλιακού μας συστήματος και έχει επίσης αρκετή πυκνότητα για να αντιπροσωπεύει το 30% της συνηθισμένης ύλης, εάν γίνει η παρεκβολή, σε ολόκληρο το σύμπαν. «Συμπεραίνουμε ότι έχουν βρεθεί τα χαμένα βαροόνια», λέει η μελέτη, που συντάχθηκε με επικεφαλής τον Φαμπρίσιο Νικάστρο, του Εθνικού Ινστιτούτου της Αστροφυσικής στην Ιταλία.

Ταυτόχρονα, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων μπορεί να είναι πρόωρη. Κατά τη γνώμη της Τζέσικα Ρόζεμπεργκ, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο George Mason, αν και πρόκειται για ένα «πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα», η παρεκβολή μιας ενιαίας πηγής φωτός για να εξηγήσει όλη τη χαμένη ύλη «είναι ένα άλμα».

Με τη σειρά του, ο Νικάστρο, δήλωσε στο Gizmodo ότι οι υπάρχουσες και μελλοντικές αποστολές, με καλύτερα μέσα, θα συνεχίσουν να κάνουν παρατηρήσεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις