Logo

Μια από τις μεγαλύτερες ερήμους στον κόσμο είναι γεμάτη λίμνες [βίντεο+φωτο]



 
 

Το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Mekunu τον περασμένο Μάιο από το Ομάν και την Υεμένη θα το θυμούνται για τις καταρρακτώδεις βροχές και τις καταστροφές που προκάλεσε. Ωστόσο, πέρα από τους, τουλάχιστον, πέντε νεκρούς και τους 30 και πλέον αγνοούμενους, άφησε πίσω του, επίσης, ένα περίεργο φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες.

Στα νότια της αραβικής χερσονήσου υπάρχει η έρημος Ρουμ αλ Τζάλι, μια από τις μεγαλύτερες ερήμους στον κόσμο, η οποία δέχεται μόλις τρία εκατοστά βροχής ετησίως. Τα χαρακτηριστικά της, ωστόσο, άλλαξαν μετά το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα, όπως αποκάλυψε η NASA, καθώς τώρα λάμπει με αμέτρητες λίμνες που καλύπτουν τις πεδιάδες που βρίσκονται ανάμεσα στους αμμόλοφους.

Οι ιδιότυπες εικόνες του νερού ανάμεσα στην άμμο καταγράφηκαν από το Operational Land Imager, της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, τρεις ημέρες μετά την καταιγίδα στον ανατολικό τομέα της έρημο, στη Σαουδική Αραβία, κοντά στα σύνορα με το Ομάν.

Ο σχηματισμός λιμνών αυτού του τύπου στον τομέα που είναι γνωστός ως «Cuarto Vacío» (Τέταρτο Κενό) δεν είχε εμφανιστεί εδώ και, σχεδόν, δύο δεκαετίες.

Η NASA δημοσίευσε αυτές τις εικόνες μαζί με την εξήγηση του φαινομένου πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας σε ένα παιχνίδι που η ίδια είχε ξεκινήσει με τους αναγνώστες στις 11 Ιουνίου. Στο παιχνίδι αυτό ζητούσε από τους αναγνώστες να υποθέσουν πού τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Η καταστροφή

Η πόλη που επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, ο οποίος έφτασε στην κατηγορία 3, με ανέμους που έτρεχαν με 170-180 χλμ/ώρα, ήταν η Σαλαλάχ, το μεγαλύτερο λιμάνι στο Ομάν. Εκεί μεταξύ 25ης και 26ης Μαΐου, έπεσαν 278 χιλιοστά νερού, περισσότερο από το διπλάσιο εκείνου που έπεσε στον τόπο σε διάστημα ενός χρόνου.

Ωστόσο, προκάλεσε όλεθρο στο νησί Σομότρα της Υεμένης, όπου πέθαναν 20 άνθρωποι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις