Logo

Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την Αίγυπτο



 
 

egypt44__30-1-2011Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κι άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Λιβύη και το Ιράκ εκκενώνουν  τη χώρα από τους πολίτες τους.

Τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δύο στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ στην πλατεία έκαναν την εμφάνισή τους και περισσότερα φορτηγά του στρατού, την ώρα που μεγαλώνει το πλήθος των συγκεντρωμένων, σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες.

Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, εκ νέου σήμερα, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου.

Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί τώρα το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

Οι διαδηλωτές είχαν προσπαθήσει να επιτεθούν στο κτίριο στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ.

egypt38_30-1-2011Ο δορυφόρος Nilesat της αιγυπτιακής κυβέρνησης σταμάτησε τη μετάδοση του αλ Τζαζίρα, η λειτουργία του οποίου απαγορεύθηκε σήμερα στην Αίγυπτο.

Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε από τις οθόνες του ότι η μετάδοσή του διακόπηκε από τον Nilesat και έδωσε στους τηλεθεατές μία νέα συχνότητα από την οποία θα μπορούν να το παρακολουθούν.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίσηκαν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Ρόιτερς βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης. Το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω "ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών" δήλωσε σήμερα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία "σήμερα" ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στις "διαπραγματεύσεις" του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα, μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-1-2011 από directNEWS.gr πηγή:απε-μπε



Τελευταίες Ειδήσεις