Logo

Ανακάλυψαν υπολείμματα ψωμιού 14.400 ετών - Το ψωμί υπήρχε πολύ πριν την εμφάνιση της γεωργίας [φωτο]



 
 

Μια ανακάλυψη που έγινε στην βορειοανατολική Ιορδανία έχει άλλα όλα όσα πίστευαν για την προέλευση του ψωμιού.

Μέχρι στιγμής, το ψωμί συνδεόταν με την εμφάνιση της γεωργίας, όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί φυτά όπως το σιτάρι, από τα οποία στη συνέχεια εξήγαγε το αλεύρι. Ωστόσο, η εύρεση των ψημένων ψίχουλων, ανατρέπει, πλήρως αυτή τη θεωρία.

«Η εργασία μας δείχνει ότι το ψωμί δεν ήταν προϊόν σύνθετων και καθιερωμένων κοινωνιών, αλλά μιας παλαιολιθικής κοινωνίας κυνηγών και συλλεκτών», εξήγησε η Αμάϊα Αράνθ Οταέγκι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία) και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα υπολείμματα που βρέθηκαν είναι ηλικίας, περίπου, 14.400 ετών, δηλαδή χρονολογούνται, περίπου, 4.000 πριν από την εμφάνιση της γεωργίας.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι το ψωμί παρήχθη πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσουμε εάν η παραγωγή και η κατανάλωσή του επηρέασε με κάποιο τρόπο την εμφάνιση της καλλιέργειας φυτών και της εξημέρωσής τους», συνέχισε.

Αυτά τα πρώτα ψίχουλα, που άφησαν τα μέλη του αρχαίου νατούφιου πολιτισμού, παρέμειναν σε δείγματα ιζημάτων σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Σουμπαϊκα 1, στην Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας, σε οβάλ κτίσμα με καμινάδα στο κέντρο και πέτρες στο έδαφος. Η εμφάνιση αυτού του άζυμου ψωμιού ήταν παρόμοια με εκείνη του ψωμιού πίτας.

Σε αυτό το σημείο ήταν ότι η Αράνθ Οταεγκι βρήκε τα υπολείμματα που έμοιαζαν με ψίχουλα που είχαν συσσωρευτεί στο κάτω μέρος ενός πρωτόγονου φούρνου ψωμιού. Στη συνέχεια, η ερευνήτρια και αρχαιολόγος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, Λάρα Γκονθάλεθ Καρετέρο, χρησιμοποίησε την τεχνολογία της εποχής για να αναδημιουργήσει πειραματικά το αλεύρι και τη ζύμη και ανακάλυψε ότι οι πόροι στα δείγματα έμοιαζαν με τις φυσαλίδες που εμφανίστηκαν στο ψωμί που δημιούργησε.

«Το κύριο χαρακτηριστικό για την αναγνώριση του ψωμιού είναι πορώδης υφή του», δήλωσε η Οταεγκι, η οποία τόνισε ότι αν κατανάλωναν άλλα τρόφιμα, μπορούν να παρατηρηθούν υπολείμματα «κόκκων, αλλά όχι όλοι αυτοί οι μικροπόροι».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις