Logo

Χιλιανός επίσκοπος αρνείται να παραδώσει στην Εισαγγελική Αρχή έκθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών



 
 

Θεωρώντας ότι είναι «πρόωρο» και ότι θα μπορούσε να «προκαλέσει σοβαρή ζημιά», ο επίσκοπος Χουάν Ιγνάσιο Γκονσάλες, πρόεδρος επιτροπής για την πρόληψη καταχρήσεων της Καθολικής Εκκλησίας στη Χιλή, αρνήθηκε να παραδώσει στην Εισαγγελία, την Πέμπτη 19 Ιουλίου, έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που συντάχθηκε με εντολή του Βατικανού.

Η έκθεση 2.300 σελίδων συντάχθηκε με διαταγή του πάπα Φρανσίσκο μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Χιλή, που άφησε μια πολύ άσχημη εντύπωση, επειδή ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας υπερασπίστηκε έναν επίσκοπο, που κάλυπτε τις χειρότερες καταχρήσεις ενός ιερέα παιδόφιλου, του Φερνάντο Καραδίμα.

Επιπλέον ο Πάπας χαρακτήρισε «συκοφάντες» τα θύματα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Χιλή, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γκονζάλες τόνισε ότι «ο Πάπας είναι ο μοναδικός παραλήπτης αυτής της έκθεσης».

Ο αρχιεπίσκοπος Μάλτας, Τσάρλς Σκικλούνα, και ο ισπανός ιερέας Χόρδι Μπερτομέου, μιλώντας στους δημοσιογράφους , δήλωσαν ότι ο μοναδικός αποδέκτης των πληροφοριών είναι ο πάπας Φρανσίσκο. Οι δύο προαναφερόμενοι, είχαν σταλεί από τον ποντίφικα, τους τελευταίους μήνες στην Χιλή για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ακούσουν τις μαρτυρίες των θυμάτων. Ωστόσο, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Χιλή, ο Σκικλούνα συμφώνησε να απαντήσει στις ερωτήσεις δύο εισαγγελέων που ασχολούνταν με περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Η επιτροπή με επικεφαλής τον Γκονσάλες θα έπρεπε να παρακολουθεί τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από παλιά, αλλά δεν εκπλήρωσε την αποστολή της, ο Σκικλούνα –που κατάφερε να συγκεντρώσει το περιεχόμενο της έκθεσης- έπρεπε να ταξιδέψει στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Από το γεγονός αυτό θα μπορούσε να βγει το συμπέρασμα ότι τα θύματα εμπιστεύονται περισσότερο τους παπικούς απεσταλμένους, αλλά όχι την τοπική ιεραρχία.

Αφού ενημερώθηκε για την έκθεση Σκικλούνα και Μπερτομένου, ο πάπας Φρανσίσκο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκκλησία της Χιλής εδώ και δεκαετίες ζει σε «μια κουλτούρα κακοποίησης και συγκάλυψης».

Προς το παρόν ο μητροπολιτικός περιφερειακός εισαγγελέας του νότου, Ραούλ Γκουσμάν, ο οποίος ερευνά δεκάδες περιπτώσεις κακοποιήσεων και κατάχρησης εξουσίας κατά πρώην μαθητών των σχολείων των Μαριανών δήλωσε ότι προετοιμάζει «μια διεθνή αίτηση», έτσι ώστε να του διαβιβαστεί η έκθεση Σκικλούνα, η οποία δεν φαίνεται να έχει καλή κατάληξη, λόγω της δύναμης του Βατικανού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις