Logo

Οι βρετανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν ανηλίκους ως κατασκόπους στις μυστικές επιχειρήσεις τους



 
 

Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν ανηλίκους ως κατασκόπους στις μυστικές επιχειρήσεις τους εναντίον τρομοκρατών, συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών. Μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων υπογράμμισε την αμφισβητήσιμη πρακτική και έθεσε υπό αμφισβήτηση το σχέδιο της κυβέρνησης να δώσει περισσότερη ελευθερία στις αρχές επιβολής του νόμου για τη συμμετοχή των παιδιών στις επιχειρήσεις της.

Η επιτροπή ελέγχου της παραγωγής νομοθεσίας εξέφρασε, σε έκθεσή της, την ανησυχία της σχετικά με τις προτάσεις να παραταθεί από ένα μήνα σε τέσσερις το χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδικασιών επανεγγραφής κάθε παιδιού.

«Ανησυχούμε ότι η εκπαίδευση ενός νεαρού ατόμου για συμμετοχή σε συγκεκαλυμμένες δραστηριότητες που συνδέονται με σοβαρά εγκλήματα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την ψυχική και σωματική ευεξία τους», δήλωσε η επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο λόρδος Τρεφγκέϊμ.

Ο Μπεν Γουάλας, υπουργός ασφαλείας της ευρωπαϊκής χώρας, υποστήριξε ότι οι νεαροί που χρησιμοποιούνται από τις μυστικές υπηρεσίες μπορούν να έχουν «μοναδική πρόσβαση στην πληροφορία», ιδίως για να συλλέξουν στοιχεία για εγκληματικές ομάδες.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του υπουργείου εσωτερικών, επιβεβαίωσαν, επικαλούμενοι στην εφημερίδα Guardian, ότι «οι νεαροί μυστικοί πράκτορες χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και μόνον όταν (…) δεν υπάρχει άλλος λιγότερο παρεμβατικός τρόπος απόκτησης των απαραίτητων πληροφοριών».

Ο Νιλ Γουντς, μυστικός αστυνομικός , ο οποίος σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, δήλωσε ότι γνώριζε περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά είχαν συμμετάσχει σε μυστικές επιχειρήσεις στο παρελθόν, αλλά ανέφερε ότι αυτό συνέβη σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ο πρώην μυστικός προειδοποίησε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους και να «αυξήσει τη βία» που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εμπλέκονται σε συμμορίες, τα οποία, ήδη, είναι πολύ ευάλωτα.

Από την πλευρά της, η Ροζαλίντ Κομύν, υπεύθυνη για τους νόμους και τις πολιτικές της Rights Watch, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρεί ότι «εκθέτοντας σκόπιμα τα παιδιά σε τρομοκρατία, εγκληματικότητα ή σεξουαλική κακοποίηση (...) έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία απαιτούν να τοποθετούνται τα συμφέροντα των παιδιών στο επίκεντρο των αποφάσεων που τα επηρεάζουν ».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις