Logo

Δεκάχρονη πέθανε από αιμορραγία μετά από ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων [φωτο[



 
 

Συγκεκριμένα η Ντίκα Ναχίρ Νουουρ, δέκα ετών από τη Σομαλία, πέθανε σε νοσοκομείο στο Ντχουσμαρέμπ, μια πόλη στην πολιτεία Γκαλμουντουνγκ στην κεντρική Σομαλία, επειδή αιμορραγούσε επί αρκετές ημέρες, κατόπιν υποβολής της σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Το 10χρονο κοριτσάκι στις 14 Ιουλίου, οδηγήθηκε από την μητέρα του, σε μια γυναίκα που έκανε την αποκοπή της κλειτορίδας, αλλά προφανώς στην διάρκεια της «επέμβασης» έκοψε κάποια σημαντική φλέβα, η οποία και προκάλεσε μια αιμορραγία η οποία συνεχίστηκε ακόμη κι όταν το κοριτσάκι επέστρεψε στο σπίτι.

Τότε μεταφέρθηκε στα επείγοντα περιστατικά, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή, σύμφωνα με την ακτιβίστρια, Χαγουα Αντέν Μοχάμεντε του Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη του Galkayo, που αναφέρεται από τον Guardian.

Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος που επιβεβαιώνεται εδώ και πολλά χρόνια, σε μια χώρα όπου οι επιπλοκές του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων γενικά δεν γίνονται γνωστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef), το 98% των γυναικών ηλικίας από 15 έως 49 ετών έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων στη Σομαλία.

Συνταγματικά παράνομη πρακτική

Η ακτιβίστρια τονίζει ότι αποκλείεται να αποδοθεί δικαιοσύνη στην περίπτωση αυτή. «Η γυναίκα που πραγματοποίησε την επέμβαση δεν συνελήφθη, αλλά ακόμη κι αν είχε συλληφθεί, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να εξασφαλίζει ότι η πράξη τιμωρείται», καθώς είναι μια πρακτική που «έχει τις ρίζες της στους παραδοσιακούς μύθους», είπε.

Η Αντέν Μοχαμέντ, ανέφερε, επίσης, ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των κοριτσιών που πεθαίνουν από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων το μήνα ή την ημέρα, επειδή ορκίζονται να κρατήσουν το μυστικό, ειδικά στις αγροτικές περιοχές».

H Γουϊνι Μπρένταν δήλωσε, από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού Donor Direct Action,  ότι «είναι σημαντικό πως η περίπτωση αυτή έχει επιβεβαιωθεί, αφού όσοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα υπέρ του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων υπερασπίζονται μερικές φορές χωρίς να έχουν κατά νου ότι είναι επιβλαβής». Με την περίπτωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτή η πρακτική έχει «ιατρικές και ψυχολογικές συνέπειες για όλη τη ζωή και, όπως είδαμε, θάνατο».

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι συνταγματικά παράνομος στη Σομαλία. Ωστόσο, η πίεση από συντηρητικές και θρησκευτικές ομάδες εμποδίζει τους νομοθέτες να θεσπίσουν νόμους που να τιμωρούν όσους προχωρούν σε τέτοιες πράξεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις