Logo

Το πέρασμα ενός «διαγαλαξιακού ήλιου» πιθανότατα άλλαξε την ιστορία του Ηλιακού μας Συστήματος [βίντεο+φωτο]



 
 

Μια νέα θεωρία των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max Planck στη Βόννη (Γερμανία) προσπαθεί να εξηγήσει κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του Ηλιακού μας Συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων τροχιών αρκετών μακρινών πλανητών νάνων, αναφέρει η ιστοσελίδα New Scientist.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου, ένα διαγαλαξιακό αστέρι του ίδιου μεγέθους με τον ήλιο μας πιθανότατα πέρασε μέσα από το πλανητικό μας σύστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πέρασμα του γίγαντα διασκόρπισε χιλιάδες μικρά παγωμένα ουράνια στοιχεία, πέρα από τον Ποσειδώνα, τα οποία έλαβαν παράξενες θέσεις και τροχιές .

Αυτό, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να εξηγήσει τις σπάνιες τροχιές ορισμένων αντικειμένων του πλανητικού μας συστήματος, όπως η Sedna , ένας πλανήτης νάνος, του οποίου η περιστροφή γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 11.400 γήϊνα χρόνια.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές προσομοίωσαν τα μονοπάτια των νεαρών αστεριών στο πρωτόγονο Ηλιακό Σύστημα, μοντελοποιώντας ένα δίσκο σωματιδίων με πυκνότητα που μειώνει την απόσταση από τον Ήλιο.

Αντικείμενα παρόμοια με τα Sedna περιγράφονται ως transneptunian και πολλά από αυτά έχουν ανεξήγητες τροχιές μεταξύ άλλων ασυνήθιστων χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος.

Περίπου δύο δωδεκάδες από αυτά τα αντικείμενα έχουν κεκλιμένες ή διεσταλμένες τροχιές σε σχέση με τα υπόλοιπα σώματα του Ηλιακού Συστήματος, που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να εξηγηθούν μέσω αυτής της νέας θεωρίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις