Logo

Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;



 
 

cntqtsmkng_31-1-2011Οι χιλιάδες καπνιστές που ισχυρίζονται ότι πολύ απλά δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, άσχετα με το πόσο σκληρά προσπαθούν, θα πρέπει να κατηγορούν τα… γονίδιά τους!

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα “μονοπάτι” του εγκεφάλου που, αν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη επιθυμία για κάπνισμα.

Το "σφάλμα" αυτό, οφείλεται σε μια πρωτεΐνη - υποδοχέα που κανονικά ενεργοποιείται από την νικοτίνη που υπάρχει στα τσιγάρα και μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι όταν άλλαξε γενετικά ορισμένους αρουραίους, προκειμένου να μπλοκάρει αυτή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, οι αρουραίοι αυτοί, κατανάλωναν πολύ περισσότερη νικοτίνη από τους υπόλοιπους.

Ο Πολ Κένι, καθηγητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Σκριπς στη Φλόριντα, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν έναν πολλά υποσχόμενο στόχο για την ανάπτυξη δυναμικών θεραπειών κατά του καπνίσματος».

Η μελέτη εστιάστηκε στο χημικό άλφα -5, σε ένα μονοπάτι του εγκεφάλου γνωστό ως “habenulo-interpeduncular”.

 Η Δρ Κρίστι Φάουλερ, συνεργάτης στην έρευνα,  δήλωσε: «Ήταν απροσδόκητο το γεγονός ότι η habenula, και οι δομές του εγκεφάλου στις οποίες “καθρεφτίζεται”, παίζουν ένα τόσο βαθύ ρόλο στον έλεγχο της επιθυμίας για κατανάλωση νικοτίνης. Η habenula φαίνεται να ενεργοποιείται από τη νικοτίνη, όταν η κατανάλωση του συγκεκριμένου ναρκωτικού έχει φτάσει σε δυσμενές επίπεδο. Εάν όμως αυτό το μονοπάτι δεν λειτουργεί σωστά, απλά νιώθουμε την ανάγκη για κατανάλωση περισσότερης νικοτίνης».

Η Δρ, Φάουλερ είπε επίσης, ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως είναι ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η τάση προς το κάπνισμα μπορεί και να είναι κληρονομική μέχρι ενός βαθμού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις