Logo

Μονακό: Ισόβια στον Πολωνό διπλωμάτη για τη δολοφονία της πλoύσιας πεθεράς του [φωτο]



 
 

Ο 69χρονος Βόισετς Γιανόφσκι, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Πολωνίας στο Μονακό, μέχρι το 2014, ήθελε να αποκτήσει την τεράστια περιουσία της πεθεράς του Ελέν Παστόρ, 77 ετών και αποφάσισε να την δολοφονήσει.

Η Έλεν Παστόρ, γνωστότερη ως η “βασίλισσα” του real estate στο Πριγκιπάτο, στις 6 Μαϊου 2014 έφευγε από το νοσοκομείο στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τον γιο της, όταν ένας ένοπλος πλησίασε το αυτοκίνητό της και πυροβόλησε τον οδηγό της και την ίδια. Λίγες ημέρες αργότερα ο οδηγός πέθανε, ενώ η ίδια είχε πέσει σε κώμα. Όταν κάποια στιγμή συνήλθε η γυναίκα περιέγραψε στους αστυνομικούς τους εκτελεστές της και τους είπε “φοβάμαι ότι πρέπει να σας ξαναδώ διότι έχω να σας πω περισσότερα”. Ωστόσο, στις 21 Μαϊου υπέκυψε στα τραύματά της.

Η αστυνομία από την περιγραφή της εντόπισε τους δύο εκτελεστές και στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι είχαν πληρωθεί από τον προσωπικό γυμναστή του γαμπρού της για να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου της Ελέν Παστόρ.

Στην αρχή ο Γιανόφσκι παραδέχτηκε ότι θέλησε να ... απαλλαγεί από την πεθερά του για να αποκτήσει πρόσβαση στην αμύθητη περιουσία της, αλλά αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του και υποστήριξε ότι δεν είχε καταλάβει καλά τί τον ρώτησε ο ανακριτής εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μιλά καλά γαλλικά.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της δίκης του ο Πολωνός διπλωμάτης σόκαρε το δικαστήριο στην Αιξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, όταν μετά από τέσσερα χρόνια παραδέχθηκε την ενοχή του μέσω του δικηγόρου του. “Αυτές οι λέξεις που θέλατε να ακούσετε από εκείνον, βγαίνουν από το δικό μου στόμα. Προσπάθησε να τις πει, ήθελε να τις πει, αλλά δεν μπορούσε”, είπε ο Ερικ Ντιπόν - Μορέτι, ενώ δίπλα του ο Πολωνός, πρώην διπλωμάτης, έκλαιγε. Πάντως, οι συνήγοροί του υποστήριξαν πως ο “εγκέφαλος” της δολοφονίας της Παστόρ θέλησε να βγάλει από τη μέση την πεθερά του για να προστατεύσει την γυναίκα του Σίλβια από την “βίαιη” μητέρα της. Όμως, ο εισαγγελέας αντέτεινε πως το κίνητρο του κατηγορούμενου ήταν τα χρήματα αφού οι επιχειρήσεις του ήταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Η Σίλβια Ρατκόφσκι διαγνώσθηκε πως πάσχει από καρκίνο το 2012 και η μητέρα της έδινε στο ζευγάρι 500.000 ευρώ τον μήνα υπό τον όρο πως η χορηγία θα σταματούσε αν η κόρη της έφευγε από τη ζωή. Ο Γιανόφσκι κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικάστηκε ισόβια ενώ ο προσωπικός του γυμναστής Πασκάλ Ντοριάκ, που ήταν εκείνος που του βρήκε τους δύο εκτελεστές, που διέπραξαν το έγκλημα, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή. Ο 49χρονος Ντοριάκ ανέφερε στο δικαστήριο πως ο 69χρονος του ζήτησε να δολοφονηθεί ο οδηγός της πεθεράς του και να κλαπεί το πορτοφόλι της για να φανεί πως επρόκειτο για ληστεία. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία ο Πολωνός πρώην διπλωμάτης πλήρωσε 140.000 ευρώ στον γυμναστή για να βρει τους εκτελεστές της πεθεράς του.

Οι φυσικοί αυτουργοί

Ο 28χρονος Σαμίν Αίντ Αχμέντ από τις Κομόρες νήσους, που ζούσε στη Μασσαλία, πυροβόλησε την άτυχη Ελέν Πάστορ ενώ ο 35χρονος Αλ Χαίρ Χαμαντί, επίσης, από τις Κομόρες νήσους, ήταν ο συνεργός του. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Οι δύο φυσικοί αυτουργοί της μαφιόζικης δολοφονίας της Παστόρ άφησαν πίσω τους πολλά αποδεικτικά στοιχεία που οδήγησαν την αστυνομία στα ίχνη τους.

Το πρώτο μοιραίο λάθος που έκαναν είναι πως πήγαν κατά την διάρκεια της ημέρας με ταξί στο νοσοκομείο όπου είχε πάει το θύμα και στήθηκαν απ έξω για να την περιμένουν να βγει. Κάμερες ασφαλείας στη Μασσαλία κατέγραψαν τους δύο άνδρες να αγοράζουν κινητά τηλέφωνα και να επιβιβάζονται σε τρένο για τη Νίκαια. Εκεί ανιχνεύτηκαν τα αποτυπώματά τους σε μπουκάλι αφρόλουτρου που άφησαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η οικογένεια της Ελέν Παστόρ ήταν η δεύτερη πιο επιφανής οικογένεια του Μονακό μετά τους Γκριμάλντι και η δολοφονία της συγκλόνισε το πριγκιπάτο. Απόγονος του Ιταλού λιθοκτίστη Ζαν Μπατίστ Παστόρ που έφθασε στο Μονακό το 1880.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις