Logo

Χιλιάδες μετανάστες κατευθύνονται στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ [βίντεο+φωτο]



 
 

Το καραβάνι αποτελείται από αρκετές χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ. Έσπασε τον συνοριακό φράχτη και διασχίζει την μεθόριο Γουατεμάλας-Μεξικού. Παρά τις απειλές για αντίποινα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αποτελούν αυτό το καραβάνι μεταναστών βρίσκονται πάνω στη γέφυρα του ποταμού Σουτισάτε που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας. Ωστόσο, κάποιοι μετανάστες από την Ονδούρα κατάφεραν να εισέλθουν στο μεξικάνικη επικράτεια διασχίζοντας τον ποταμό με σχεδίες.

Μέχρι στιγμής, η κεφαλή του καραβανιού, ήδη, έχει επαφή με την μεξικανική αστυνομία και εντός των επομένων ωρών αναμένεται οι μετανάστες να εισέλθουν ομαλά, στην επικράτεια του Μεξικού.

Ο καγκελάριος του Μεξικού, Λουίς Βιντεκαράϊ, δήλωσε το πρωϊ της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου ότι οι μετανάστες που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και ζητούν κάποιο είδος καταφυγίου, θα μπορούν να εισέλθουν στο Μεξικό, ενώ όσοι εισέρχονται χωρίς έγγραφα -για οποιονδήποτε λόγο- θα τυγχάνουν περίθαλψης και στη συνέχεια θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

Το καραβάνι

Η διαμάχη ξέσπασε μετά την έναρξη του νέου καραβανιού από χώρες της Κεντρικής Αμερικής - από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα - στις 12 Οκτωβρίου, το οποίο κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Περίπου 160 άτομα αναχώρησαν από την πόλη του Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ονδούρας. Τις επόμενες ημέρες, εκατοντάδες ανθρώπων το ακολούθησαν.

Ενώ υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών, κατά την άφιξή τους στο Μεξικό, οι πολίτες τους πρέπει να προσκομίζουν έγκυρη θεώρηση για να εισέλθουν ή να απελαύνονται. Για το λόγο αυτό, η Ουάσινγκτον πιέζει τις μεξικανικές αρχές να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών.

Ο Τραμπ απειλεί να “σφραγίσει” με στρατό τα σύνορα με το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου να στείλει το στρατό για να σφραγίσει τα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν λάβει μέτρα για να σταματήσει το καραβάνι.

Σε μια σειρά από tweets, ο Τραμπ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ ότι επέτρεψαν ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών να κατευθυνθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. χωρίς έλεγχο , και επιτέθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα επειδή αντιτίθεται στην πολιτική του για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων.

Με τη σειρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, δήλωσε ότι η μετανάστευση στα σύνορα με το Μεξικό "προσεγγίζει μια στιγμή κρίσης".

Η υπόσχεση του Λόπες Ομπραδόρ

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει άδειες παραμονής και εργασίας σε μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής στο πλαίσιο σχεδίου που έχει ήδη παραδοθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτή η πολιτική επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των αιτίων και όχι των συνεπειών της μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να "μετριάσει" το φαινόμενο του μεταναστευτικού είναι να το αντιμετωπίσει "με την ανάπτυξη, με την εργασία, με την ευημερία" και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί της αποκλειστικής χρήσης βίας. Για το λόγο αυτό, είπε ότι από την 1η Δεκεμβρίου, η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει την προσφορά εργασίας για τους μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις