Logo

ΠΓΔΜ: Πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές - Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή της ονομασίας [βίντεο+φωτο]



 
 

Τις αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROM, όπως προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο της χώρας, κατόπιν συνεχών διακοπών και μακρών διαβουλεύσεων.

Υπέρ των αλλαγών στο σύνταγμα τάχθηκαν 80 βουλευτές σε σύνολο 120, δηλαδή ακριβώς τα δυο τρίτα που απαιτούνταν για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση κατήγγειλε επιχείρηση χρηματισμού βουλευτών της, ενώ επιχείρησε να μπλοκάρει τη διαδικασία θέτοντας και διαδικαστικό ζήτημα για την έναρξη της συνεδρίασης. Το VMRO, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η συνεδρίαση, με βάση το καταστατικό της Βουλής της ΠΓΔΜ, μπορεί να διαρκέσει ως τις 18:00 εκτός εάν ο ομιλητής αποφασίσει διαφορετικά και ενημερώσει το σώμα. "Δεν έχουμε λάβει τέτοια ειδοποίηση ως τις 18:30 και ως εκ τούτου θεωρούμε τη σημερινή συζήτηση περατωθείσα”.

O πρωθυπουργός της FYROM, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι “γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή”, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. “Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες”, είχε τονίσει ο Ζόραν Ζάεφ.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου αναμενόταν να ξεκινήσει στις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές στην ώρα έναρξης. Τελικά, η συνεδρίαση άρχισε στις 23:20, ενώ η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από 11 ώρες διακοπής της συνεδρίασης. Στην διάρκεια των ωρών αυτών υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές κινήσεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να καταφέρει να βρει τους οκτώ βουλευτές που χρειαζόταν από την αντιπολίτευση ώστε μαζί με τους 72 δικούς του βουλευτές να φτάσουν στον απαιτούμενο αριθμό των 80.

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων. Πιο συγκεκριμένα, από του βήματος του κοινοβουλίου ο Γιανούσεφ ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του. Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατομμύριο ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Με επιστολές της στα μέσα Kurir και Repoublika η κυβέρνηση ζήτησε από τα δύο μέσα να ανασκευάσουν τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους. Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.

Στις αρχές της εβδομάδας το επιφανές στέλεχος του VMRO, Αντόνιο Μιλοσόσκι κατήγγειλε πως ο ίδιος και περίπου 15 ακόμα αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, που σημειωτέον έρχεται λίγα 24ωρα μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να περάσει η Συμφωνία και από το ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2019.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις