Logo

Καναδάς: Μια σύλληψη που θα πυροδοτήσει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας



 
 

Η οικονομική διευθύντρια της κινεζικής Huawei Technologies αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου ενώπιον δικαστηρίου του Βανκούβερ. Η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού συνελήφθη στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στην πρώτη του δημόσια τοποθέτησή της, τόνισε ότι η κυβέρνησή του ουδεμία εμπλοκή στη σύλληψη και τόνισε πως η όλη υπόθεση δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη. Η 46χρονη Μενγκ Γουανζού, κόρη του ιδρυτή της Huwaei συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, με τις ΗΠΑ να ζητούν την έκδοσή της και την Κίνα να απαιτεί την απελεύθερώσή της. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως ακόμη δεν έχει στα χέρια του καμία ένδειξη για παρανομία εκ μέρους της διευθύντριας οικονομικών της εταιρείας.

Η σύλληψη έγινε γνωστή μόλις χθες, ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι κατηγορίες, που την βαρύνουν. Σύμφωνα με πληοφορίες του Reuters η σύλληψη εντάσσεται στο πλαίσιο αμερικανικών ερευνών για σχέδιο της εταιρείας να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν μέσω του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές.

Η κινεζική πλευρά φοβάται ουσιαστικά μία διεθνή εκστρατεία κατά των κολοσσών της, που τα τελευταία χρόνια απέσπασαν μεγάλο μερίδιο της πίτας στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, επεκτεινόμενες σε Ευρώπη, Αφρική και Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να σταματήσει τις αγορές εξοπλισμού από τις Huawei και ΖΤΕ. H Huawei έχει ήδη αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά, ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία της έχουν απαγορεύσει να χτίσει δίκτυα 5G στο έδαφός τους. Αν αποκλειστεί και από την Ιαπωνία το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αγορά της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Huwaei έκανε σήμερα δεκτές τις απαιτήσεις των βρετανικών αρχών ασφαλείας για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη χώρα, σε μία προσπάθεια να μην χάσει ακόμη μία μεγάλη αγορά.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά της στις σινο-αμερικανικές σχέσεις σε μία περίοδο, κατά την οποία υποτίθεται γινόταν προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Φανερώνει δε την επιλογή της Ουάσιγκτον για ολομέτωπη επίθεση κατά των κινεζικών κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που επί χρόνια κατηγορεί για κατασκοπεία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις