Logo

«Κίτρινα Γιλέκα»: Επεισόδια, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στο Παρίσι - 400 συλλήψεις στις Βρυξέλλες [βίντεο+φωτο]



 
 

Πάνω από 125.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, με καταστροφές και σοβαρά επεισόδια μεταξύ «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μίλησε για έναρξη διαλόγου καθώς, όπως είπε, πρέπει  να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα» και διαβεβαίωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν μέτρα που θα προτείνει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.

Ο Φιλίπ, πάντως, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας στην αντιμετώπιση των ταραξιών  δήλωσε ότι η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση θα παραμείνουν σε ισχύ, τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις της επαρχίας.

Δήμαρχος Παρισιού: Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Από την πλευρά, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης, στον απόηχο των επεισοδίων.

«Στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών του Παρισιού που βίωσαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σκηνές χάους» έγραψε η Ινταλγκό σε ένα tweet: «Δεκάδες εμπορικά καταστήματα βρέθηκαν στο στόχαστρο ταραξιών σε πολλές συνοικίες. Άλλη μια φορά… Είναι λυπηρό».

«Εκατοντάδες καταστήματα και δημόσιοι χώροι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν, καταστροφές σε πολλά διαμερίσματα, μια πολιτιστική και οικονομική ζωή που "πάγωσε", μια διεθνής εικόνα που πρέπει να αποκαταστήσουμε: οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Είναι απίστευτο που ξαναζούμε όλο αυτό» τονίζει η δήμαρχος σε ένα άλλο tweet.

Η Αν Ινταλγκό ευχαρίστησε επίσης τις δυνάμεις επιβολής του νόμου «που εγγυήθηκαν την ασφάλεια των Παριζιάνων και των διαδηλωτών» υπό δυσχερείς συνθήκες.

Πάνω από 125.000 «κίτρινα γιλέκα»

Όσον αφορά τον αριθμό των διαδηλωτών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», ο  υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ μίλησε για 125.000 συμμετέχοντες σε όλη τη Γαλλία, ενώ, δήλωσε ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές με επιπλέον 975 άτομα που τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, όμως, όπως εκτίμησε, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις μετά τις 7.00 το απόγευμα μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι ενώ η ηρεμία επήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.

Ομάδες νεαρών έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα γύρω από την πλατεία καταστήματα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ ένα ελικόπτερο κινούνταν πάνω από την πλατεία φωτίζοντάς την.

Η πλατεία Ρεπουμπλίκ ήταν το σημείο κατάληξης της πορείας για το κλίμα που είχε ξεκινήσει στις 14.00 τοπική ώρα από την πλατεία Νασιόν. Η πορεία αυτή έγινε με μεγάλη ηρεμία καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως ότου κατέληξαν στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ και αναμείχθηκαν με τους ταραξίες που ήδη τους περίμεναν.

Να σημειωθεί, ότι βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μπορντό, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Λιόν και τη Ναντ.

Τραυματίες και δημοσιογράφοι

Σχετικά με τους τραυματίες, ο αριθμός τους μέχρι τις 8.00 το βράδυ τοπική ώρα ανερχόταν στους 126 που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού και των περιχώρων, κανένας σοβαρά. 

Επίσης πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι, πολλοί εκ των οποίων από βομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κίτρινος» συναγερμός στην Πόλη του Φωτός 

Εκτεταμένα επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» και αστυνομικών δυνάμεων σημειώνονται στο Παρίσι, όπου οι μονάδες της τάξης κάνουν χρήση δακρυγόνων, αλλά και πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που επιδίδονται σε καταστροφές.

Στους δρόμους κοντά στην Πλας ντε λ' Ετουάλ αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ δύο καταστήματα πυρπολήθηκαν στη λεωφόρο Μαρσό. Να σημειωθεί ότι θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν προβεί σε περισσότερες από 400 προσαγωγές, οι 272 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Περίπου 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και 12 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, με τα ξένα μέσα να σχολιάζουν ότι η πόλη μοιάζει να βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας». Συνολικά στη χώρα 89.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. 

Τα πρώτα επεισόδια στα  Ηλύσια Πεδία 

Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Ωστόσο τα επεισόδια είναι προς το παρόν περιορισμένης έκτασης. 

Στο πλαίσιο των μέτρων επιφυλακής για την πρόληψη βίαιων επεισοδίων, η παρισινή αστυνομία έχει προβεί έως τώρα σε συλλήψεις ενός αριθμού άνω των 350 ανθρώπων, πάνω στους οποίους εντοπίσθηκαν επικίνδυνα αντικείμενα.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό.

Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους του Παρισιού για τις διαδηλώσεις του κινήματος Κίτρινων Γιλέκων, που σημαδεύονται και αυτή τη φορά από βίαια επεισόδια, αν και περιορισμένης μέχρι στιγμής έκτασης. Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, που προχώρησε σε ρίψεις δακρυγόνων. 

Οι αστυνομικές αρχές έχουν προβεί σε περισσότερες από 400 προσαγωγές, οι 272 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Περίπου 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και 12 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, με τα ξένα μέσα να σχολιάζουν ότι η πόλη μοιάζει να βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας». Συνολικά στη χώρα 89.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. 

Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή φόρους στα καύσιμα, αλλά εξελίχθηκε σε μία ευρύτερη εκδήλωση δυσαρέσκειας απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν και την «απόσταση» που τον χωρίζει, όπως λένε οι διαδηλωτές, από τους απλούς πολίτες και τα προβλήματά τους. Ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει την δημοτικότητά του να καταρρέει, ενώ ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης φέρεται να ετοιμάζει βαλίτσες.

Η γαλλική κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας κάνουν λόγο για «ομηρεία» του κινήματος από ομάδες ακραίων, που προκαλούν βίαια επεισόδια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν οι χειρότερες συγκρούσεις που έχει ζήσει το Παρίσι εδώ και δεκαετίες. Στόχος των αρχών είναι αυτή τη φορά τα πράγματα να μην φύγουν εκτός ελέγχου. 

Ο Πύργος του Άιφελ όπως και άλλα σημαντικά μνημεία, θέατρα και βιβλιοθήκες στην Πόλη του Φωτός θα μείνουν σήμερα, Σάββατο, κλειστά. 

Πάνω από 700 προσαγωγές 

Στα 31.000 άτομα σε όλη τη Γαλλία υποστηρίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ ότι έλαβαν μέρος μέχρι το μεσημέρι στις σημερινές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», ενώ από την αστυνομία έγιναν πάνω από 700 προσαγωγές, οι 575 από τις οποίες στο Παρίσι.

«Σε εθνικό επίπεδο, μαζί με τους Παριζιάνους, έχουμε ξεπεράσει τις 700 προσαγωγές για μια συμμετοχή στο κίνημα το μεσημέρι που βρίσκεται στα 31.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο, 8.000 από τα οποία στο Παρίσι», δήλωσε συγκεκριμένα στο France 2.

Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές, επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι αστυνομικοί απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων.

Μολότοφ και δακρυγόνα στο Μπορντό 

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Στην πλατεία Πε Μπερλάν, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των ταραξιών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και απαντούσαν πετώντας πέτρες.

Η πλατεία του Δημαρχείου βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από το εμπορικό κέντρο του Μπορντό. Πολλά καταστήματα έκλεισαν προσωρινά, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.

«Κίτρινα Γιλέκα» και στο Βέλγιο - Συνελήφθησαν 400 άτομα 

Τουλάχιστον 400 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» του Βελγίου, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ανθρώπων.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στο πρόσωπο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. 

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών, οι οποίοι πετούσαν πέτρες και κομμάτια από πεζοδρόμια, εναντίον των δυνάμεων της τάξης φθάνοντας στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου όμως οι αρχές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία σε αυτοκίνητα και πεζούς. 

Αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι υπάρχουν ζημιές, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι διαδηλωτές με τα «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν με οδοφράγματα δύο αυτοκινητόδρομους στα σύνορα με τη Γαλλία.

.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-12-2018 από directNEWS.gr πηγή: naftemporiki.gr


Τελευταίες Ειδήσεις