Logo

Κίτρινα Γιλέκα: Στις 15 Δεκεμβρίου καλούν σε νέες κινητοποιήσεις - Αναμένεται διάγγελμα Μακρόν {βίντεο+φωτο]



 
 

Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται τα “Κίτρινα Γιλέκα” στη Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει αρκετά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες τους. Η εντεινόμενη δυσφορία καθιστά αβέβαιο το μέλλον του Ζεράρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, αλλά και του ίδιου του πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οριστικό απολογισμό, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.730 προσαγωγές ανά τη Γαλλία (οι περισσότερες εξ αυτών στο Παρίσι) από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων. Οι διαδηλωτές σε όλη την επικράτεια εκτιμούνται σε 136.000.

Περισσότεροι από 120 ήταν οι τραυματίες, χωρίς ωστόσο να νοσηλευθεί κάποιος σε σοβαρή κατάσταση. Οι περισσότεροι έλαβαν πολύ γρήγορα εξιτήριο από τα επείγοντα των νοσοκομείων, ενώ ορισμένοι παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός Φιλίπ απηύθυνε κάλεσμα “εθνικής ενότητας”. Ωστόσο δεν φαίνεται να συγκίνησε τους οργανωτές του κινήματος, που ζητούν παραίτηση Μακρόν και προαναγγέλουν την “Πέμπτη Πράξη” το επόμενο Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στη Γαλλία προκαλεί έντονο προβληματισμό συνολικά στην Ευρώπη, που βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι, έχοντας μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς, το Brexit και την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών.

Εν αναμονή διαγγέλματος Μακρόν

Μετά και τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, ο Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα και να ανακοινώσει νέα μέτρα προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει την κρίση που κινδυνεύει να θέσει σε αποφασιστική δοκιμασία την πενταετία του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ "η στιγμή του διαλόγου έχει φθάσει και πλέον θα πρέπει να "ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα", η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω με την πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση, που γιγαντώθηκε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια" σημείωσε ο Φιλίπ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μποβό.

Σε Twitter του το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε "τις ευχαριστίες, σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν σήμερα, για την καρτερία και τον εξέχοντα επαγγελματισμό που επέδειξαν".

Μάλιστα και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε την ευαρέσκειά του "που εδόθη τέλος στην κλιμάκωση της βίας" και που "διερράγη" η "δυναμική των καταστροφέων".

Περίπου 1000 "Κίτρινα Γιλέκα" διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες, όπου στις συμπλοκές συνελήφθησαν 400 άνθρωποι και τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός.

Από την Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη "βία" των γαλλικών αρχών, ενώ και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο μία "θλιβερή ημέρα", που κατέδειξε πως το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων" συνιστά την καλλίτερη απόδειξη πως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα "δεν λειτουργεί".

Πρόταση μομφής από την “Ανυπότακτη Γαλλία”

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν επανέλαβε το αίτημά του για "διάλυση" της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως "μόνης ειρηνικής, λογικής και ήρεμης διεξόδου" από την κρίση", καθώς "τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα" του κόμματός του.

Οι βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν και σοσιαλιστές συνάδελφοί τους πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν θα συζητηθεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη, αλλά δεν έχει πιθανότητες να υπερψηφισθεί.

Από το Βέλγιο, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και αξίωσε από τον Μακρόν "στιβαρές απαντήσεις" για την ικανοποίηση της "δεινοπάθειας" που εκφράζει το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις