Logo

Μαζικές οι αποστολές ύποπτων φακέλων σε Πανεπιστήμια - Τα αποτελέσματα της έρευνας [φωτο] 
 

Στους δώδεκα ανέρχονται συνολικά, μέχρι στιγμής, οι ύποπτοι φάκελοι με παραλήπτες Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και αποστολέα από τις Ινδίες. Όλοι οι φάκελοι που έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί είναι πανομοιότυποι με αυτόν που περιείχε ύποπτη σκόνη και έφτασε την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Αναλυτικότερα, εκτός από τον φάκελο στην Μυτιλήνη την Πέμπτη εντοπίστηκαν ακόμα πέντε φάκελοι σε Αθήνα (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και ΑΣΠΑΙΤΕ -πρώην ΣΕΛΕΤΕ- στο Μαρούσι), Χανιά, Βόλο και Κέρκυρα, ενώ ένας ακόμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φαίνεται πως είχε φτάσει πριν από μερικές μέρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης, ακόμα ένας ύποπτος φάκελος έφθασε στο κτήριο της πρώην διοικούσας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που βρίσκεται στην οδό  Ιωσήφ Μομφεράτου & Ηλία Μηνιάτη στο Αργοστόλι.  Σε επαφή με τον εν λόγω φάκλο ήρθαν δύο κοπέλες, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε καραντίνα είναι και ο χώρος όπου έφτασε ο φάκελος.

Παράλληλα, ύποπτοι φάκελοι στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Όλοι οι φάκελοι φέρονται ότι εστάλησαν από τις Ινδίες και είχαν ως παραλήπτες τους πρυτάνεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Στα Χανιά ο πρύτανης άνοιξε τον φάκελο και είδε οτι περιείχε χαρτιά γι΄ αυτό τον πέταξε, αλλά την Πέμπτη, όταν ενημερώθηκε σχετικά με ό,τι έγινε στην Μυτιλήνη, ειδοποίησε τις αρχές.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο  πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε την Τετάρτη τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς όπως είπε δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, προληπτικά και σε καραντίνα νοσηλεύονται τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο το βράδυ της Τετάρτης 9/1 στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όσο για τον επίμαχο φάκελο, αυτός παραλήφθηκε την Πέμπτη από ειδικό κλιμάκιο.

Αναφορικά με τον φάκελο που εντοπίστηκε στην ΑΣΠΑΙΤΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος προκειμένου να παραληφθεί και αυτός. 

Σχετικά με τους φακέλους που προορίζονταν για τον Βόλο και την Κέρκυρα (ο τελευταίος βρέθηκε στα ΕΛΤΑ) έγινε γνωστό ότι δεν είχαν παραληφθεί. 

Οι έλεγχοι

Τους ύποπτους φακέλους τους παραλαμβάνουν πυροσβέστες και τους μεταφέρουν αρχικά στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να υποβληθούν σε χημικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς περιέχουν και αν σε κάποιους υπάρχει σκόνη όπως στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φάκελοι θα περάσουν και από άλλους δύο ελέγχους και συγκεκριμένα:

*Έναν ραδιολογικό που διεξάγεται επί τόπου από την Πυροσβεστική, και 

*Έναν βιολογικό έλεγχο από εργαστήρια στην Ιταλία, καθώς δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα εργαστήριο Ανάλυσης Βιολογικών Παραγόντων. 

Τι έδειξε ο έλεγχος για τον φάκελο της Μυτιλήνης - Τι ήταν η ουσία 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στον φάκελο της Μυτιλήνης, που έφτασε στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, δεν προκύπτει κάτι επικίνδυνο. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται, μάλλον, για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Πηγές ανέφεραν ότι ο φάκελος που στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου περιείχε  «βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης . Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην επίσημη ενημέρωση για τα περιστατικά ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων αναφέρει η ΓΓΠΠ και ενημερώνει πως συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι  μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε επτά άτομα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Όλη η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αναφέρει τα εξής: 

«Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν

στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες». 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλων φορέων  και παράλληλα έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Εξιτήριο πήραν τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο στη Μυτιλήνη

Στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης εξιτήριο πήραν από το Νοσοκομείο οι επτά (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκλο που παρελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. 

Και οι επτά παρέμειναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη τα οποία από χθες το βράδυ ακόμα, είχαν υποχωρήσει.

Σημειώνεται, ότι οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές. 

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον ύποπτο φάκελο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας\

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΜΑΚ στον Βόλο, μετά τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου με παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ  έστησαν  επιχείρηση έξω από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος σημείωσε ότι ο δυνάμεις της υπηρεσίας με ειδικές στολές παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο και προχώρησαν σε σφράγισμα του.

Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο πέντε άτομα ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο τα οποία και μετά από την διαδικασία της απολύμανσης μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Στο σημείο μετέβησαν ακόμη δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και του Λιμενικού Σώματος.

Απομακρύνθηκε ο φάκελος από τα ΕΛΤΑ της Κέρκυρας 

Στο μεταξύ, οι αρχές προέβησαν στην  απομάκρυνση του φακέλου «ύποπτης τοξικότητας» από το κεντρικό ταχυδρομείο Κέρκυρας, που εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε θυρίδα,

Η απομάκρυνση έγινε στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε αμέσως σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, φορώντας την κατάλληλη ειδική στολή, τηρώντας τα απαιτούμενα πρωτόκολλα της επιχείρησης, απομάκρυνε τον ύποπτο φάκελο από το ταχυδρομείο, που απεστάλη από την Ινδία, με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τέσσερα άτομα, που φέρεται ότι είχαν επαφή με τον κλειστό ύποπτο φάκελο, έχουν ήδη μεταφερθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, σε ειδική μονάδα, προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Ο ύποπτος φάκελος θα αποσταλεί την Πέμπτη στο Χημείο του Κράτους προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο του, ενώ το κεντρικό ταχυδρομείο Κέρκυρας θα παραμείνει την Παρασκευή  κλειστό ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες απολύμανσής του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-1-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις