Logo

Facebook: Νέο πρόβλημα ασφαλείας με εκτεθειμένους εκατομμύρια κωδικούς χρηστών



 
 

Οι κωδικοί πρόσβασης εκατομμυρίων χρηστών του Facebook  είχαν αποθηκευτεί στους εσωτερικούς διακομιστές του χωρίς κρυπτογράφηση και επομένως ήταν εκτεθειμένοι σε χιλιάδες υπαλλήλους της εταιρείας. 

Τα παραπάνω παραδέχθηκε την Πέμπτη το  Facebook διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένας ερευνητής ασφάλειας δημοσίευσε το θέμα στο Διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά το  Facebook υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι υπάλληλοι είχαν καταχραστεί την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

Την υπόθεση έφερε στο φως το μπλογκ KrebsOnSecurity που ασχολείται με θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο, αναφέροντας ότι οι κωδικοί, ορισμένοι εκ των οποίων χρονολογούνται από το 2012, ήταν προσβάσιμοι σε σχεδόν 20.000 υπαλλήλους της εταιρείας. 

Το μπλογκ, επικαλούμενο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, ανέφερε ότι από την εσωτερική έρευνα φαίνεται πως είχαν αποθηκευτεί χωρίς κρυπτογράφηση, σε απλό κείμενο, οι κωδικοί 200-600 εκατομμυρίων χρηστών.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου ελέγχου ασφαλείας. Οι περισσότεροι από τους κωδικούς ανήκαν σε χρήστες του Facebook Lite, μιας εκδοχής του app της πλατφόρμας η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους σε περιοχές με χαμηλής ταχύτητας Ίντερνετ.

Όπως διαβεβαίωσε η εταιρεία θα ενημερώσει όλους  αυτούς τους χρήστες του Facebook Lite, αλλά και όσους χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτούς τους κωδικούς δεν τους είδε ποτέ κανένας εκτός του Facebook και δεν βρήκαμε τίποτα μέχρι σήμερα που να υποδηλώνει ότι κάποιος εκ των έσω τους χρησιμοποίησε καταχρηστικά», τόνισε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μερικούς μήνες το Facebook είχε παραδεχτεί ότι κυβερνοπειρατές απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών εξαιτίας ενός προβλήματος ασφαλείας. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-3-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις