Logo

Το ''Κέπλερ'' βρήκε 1235 πιθανούς εξωπλανήτες !



 
 

klpndns_3-2-2011Οι πιθανότητες εύρεσης εξωγήινης ζωής αυξήθηκαν σημαντικά μετά την αποκάλυψη της NASA, ότι έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη περισσότερων από 1.200 πλανητών, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από πολύ μακρινά αστέρια.

Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, αυτόματα θα υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των γνωστών πλανητών που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, 54 από τους οποίους θα μπορούσαν να είναι σε θέση να "υποστηρίξουν" κάποια μορφή ζωής.

Σημειώνεται, ότι μόνο δύο δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης στο παρελθόν. Ορμώμενος από αυτό το γεγονός,  ο επικεφαλής επιστήμονας Γουίλιαμ Μπορούκι είπε ότι ο αριθμός 54 είναι “ένα τεράστιο, ένα ασύλληπτο ποσό”.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε κατά την ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων για την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος, που αποτελείται από τουλάχιστον έξι πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 2.000 έτη φωτός μακριά.

Το νέο ηλιακό σύστημα (Κέπλερ - 11) εντοπίστηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ της NASA

kplrsstm_3-2-2011«Όχι μόνο πρόκειται για ένα καταπληκτικό πλανητικό σύστημα, αλλά επικυρώνει επίσης και μία ισχυρή νέα μέθοδο για τη μέτρηση της μάζας των πλανητών», δήλωσε ο Δρ Ντάνιελ Φάμπρικι, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που ηγήθηκε των ερευνών.

Οι πέντε εσωτερικοί πλανήτες του Κέπλερ - 11 έχουν μέγεθος ίσο με 2,3 έως και 13,5 φορές τη μάζα της Γης, ενώ βρίσκονται σε τροχιά μέσα σε μια περιοχή που θα χώραγε μέσα στην τροχιά που διαγράφει ο Ερμής γύρω από τον Ήλιο.

Ο έκτος πλανήτης ωστόσο, είναι μεγαλύτερος και βρίσκεται ελαφρώς πιο μακριά, σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 500 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, ο Κέπλερ βρήκε 1.235 πιθανούς νέους πλανήτες.

Παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, μερικοί αστρονόμοι εκτιμούν ότι το 90% θα επαληθευθεί.

Μετά από αυτό, μένει ένα άλλο μεγάλο βήμα: η απόδειξη ότι οι πλανήτες έχουν κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υποστήριξη ζωής, όπως είναι το κατάλληλο μέγεθος, η σύνθεση, η θερμοκρασία και η απόσταση από το άστρο τους.

Δυστυχώς, πιο προχωρημένες πτυχές βιωσιμότητας, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες και η παρουσία νερού και διοξειδίου του άνθρακα, απαιτούν τη χρήση τηλεσκοπίων που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-2-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος βραχώδης "εξωπλανήτης"


Τελευταίες Ειδήσεις