Logo

Δίκη ''Πυρήνων'' χωρίς... ''Πυρήνες'' και δικηγόρους



 
 

pyrines1_3-2-2011Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη της δίκης που αφορά τη δράση της  οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και αποδείχτηκε προφητική η  υβριστική  - προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου Μαρία Βαρελά -φράση του εκ των κατηγορουμένων Χάρη Χατζημιχελάκη.

"Τότε δίκασε σε άδεια αίθουσα ξεφτιλισμένη" είχε εκστομίσει στις 17 Ιανουαρίου και η προειδοποίησή του είναι πλέον πραγματικότητα, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αποφάσισε να συνεχίσει αύριο Παρασκευή τη δίκη και να εξετάσει μάρτυρες, με απόντες, όμως τους κατηγορουμένους και  τους συνηγόρους τους!

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο σήμερα Πέμπτη  "έκρινε παρελκυστική την τακτική των κατηγορουμένων και καταχρηστική την άσκηση του δικαιώματος τους να έχουν δικηγόρους της επιλογής τους" (!), θεωρώντας ότι στοχεύουν να προκαλέσουν προσκόμματα στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Μάλιστα, λίγο πριν τη διακοπή της δίκης ο εισαγγελέας της έδρας Δ. Δασούλας διάβασε μπροστά στα άδεια καθίσματα του εδωλίου και των εδράνων των δικηγόρων το κατηγορητήριο της υπόθεσης που περιλαμβάνει τις αποδιδόμενες στους κατηγορουμένους πράξεις.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση, να δικαστούν οι κατηγορούμενοι ως "ωσεί παρόντες", έκαναν λόγο για "διαδικασία εκτάκτου   στρατοδικείου, μη συνάδουσα σε  δημοκρατικό καθεστώς  με συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες, την οποία  δεν τόλμησε να την ακολουθήσει  χωρίς να τηρήσει τους νόμιμους τύπους  ούτε η χούντα! "

Των παραπάνω εξελίξεων είχε προηγηθεί, πάντως,  η άρνηση των δικηγόρων της αρχικής επιλογής των κατηγορουμένων να αποδεχθούν τον αυτεπάγγελτο διορισμό τους στον οποίο είχε προβεί το δικαστήριο στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Ειδικότερα, κατά των δικαστικών αποφάσεων "ξιφούλκησε" ακόμα και η υπεράσπιση της προφυλακισμένης κατηγορουμένης Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, η οποία είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Ωστόσο τη δήλωσή της την αγνοούσε το δικαστήριο το οποίο έκανε ότι δεν...έβλεπε τις  σχετικές επιστολές που του  έχει αποστείλει  η κατηγορουμένη, ζητώντας να έρθει σε επαφή με τους δικηγόρους της.

Αντιθέτως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέμενε  να διορίζει αυτεπαγγέλτως άλλους δικηγόρους και στην Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, (!)  η οποία ουδέποτε κατάργησε τους υπερασπιστές της Νίκο Κωνσταντόπουλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως επισήμανε η τελευταία  κατά τη σημερινή διαδικασία.

Δηλώσεις συνηγόρων 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων συνηγόρων  οι δηλώσεις των οποίων είναι χαρακτηριστικές για το είδος της "δίκαιης δίκης' που έχουν στο μυαλό τους οι δικαστές διορίζοντας αυτεπαγγέλτως τους αρχικούς δικηγόρους οι οποίοι δεν παρίστανται  κατ' εντολή των πελατών τους.

-"Αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους νόμους να υποχρεωνόμαστε να αποδεχθούμε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ενάντια στη θέλησή τους. Θελετε να μας φέρετε σε σύγκρουση με τους πελάτες μας; "( Γιάννης Ραχιώτης, δικηγόρος του Π. Μασούρα)

-"Είναι ύψιστη τιμή μου να αρνηθώ αυτή την παράνομη εντολή και να διωχθώ γιατί δεν παρέβην  τους όρκους μου" ( Γιαννάκης Ιωάννου, συνήγορος του Ερρίκου Ράλλη)

pyrines_3-2-2011Επίσης, η δήλωση του υπερασπιστή του Αλέξανδρου Μητρούσια Κώστα Παπαδάκη καταδεικνύει ποιό είναι το όραμα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαφύλαξη της δημοσιότητας της ακροαματικής διαδικασίας

Ο κ. Παπαδάκης προσκομίζοντας τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου  με την ιδιωτική εταιρεία που παρέχει  τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για την μαγνητοφώνηση δικών σε όλα τα ελληνικά δικαστήρια, επισήμανε: "το κόστος μαγνητοφώνησης είναι 91 ευρώ ανά ώρα. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι ήταν προσχηματική η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τη μαγνητοφώνηση της συγκεκριμένης δίκης."

Την ίδια ώρα οι τέσσερις από τους συνολικά έξι προφυλακισμένους για την υπόθεση  Χάρης Χατζημιχελάκης, Παναγιώτης Μασούρας, Γιώργος Καραγιαννίδης και  Αλέξανδρος Μητρούσιας ανακοίνωσαν με επιστολή τους ότι αρχίζουν απεργία πείνας.

Ο πέμπτος προσωρινά κρατούμενος Παναγιώτης Αργυρού απέχει μόνο από το συσσίτιο, ενώ η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη δεν συμμετέχει σε αυτές τις κινήσεις.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο εισαγγελέας της έδρας  πρότεινε στο δικαστήριο  το δικαστήριο να μην αποστείλει πρακτικά της διαδικασίας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την πειθαρχική και ποινική δίωξη των δικηγόρων της αρχικής επιλογής των κατηγορουμένων που αρνήθηκαν τον αυτεπάγγελτο διορισμό τους.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγελικού λειτουργού και προχώρησε στην αποστολή των πρακτικών αρμοδίως για τα περαιτέρω, χωρίς να διορίσει αυτεπαγγέλτως νέους δικηγόρους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις