Logo

Χειροπέδες σε πλούσιους τσιγγάνους με off shore εταιρείες [φωτο]



 
 

tsiganoi1_6-7-2012Με τη σύλληψη 29 ατόμων - ανάμεσά τους και αρχηγικών μελών της συμμορίας- εξαρθρώθηκε...

πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία εμπλεκεται σε σωρεία κακουργημάτων οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα.

Με τις συλλήψεις ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση - διήρκεσε τρεις ημέρες- που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αττική Αχαΐα, Εύβοια και Θεσσαλονίκη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

tsiganoi2_6-7-2012Στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 20 Εισαγγελικοί Λειτουργοί και περίπου 300 αστυνομικοί από την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 29 Έλληνες - μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 24 ετών έως 68 ετών (20 γυναίκες και 9 άνδρες), μεταξύ των οποίων και αρχηγικά στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής έχει προκύψει η εμπλοκή άλλων 53 ατόμων.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο κυρίως από ημεδαπούς ROMA , μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, που είχαν ως «έδρα» την περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

Η Οικονομική Αστυνομία διερευνούσε πάνω από επτά μήνες τη συγκεκριμένη υπόθεση, που σχετίζεται με κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα τέλεση πράξεων κακουργηματικής μορφής απάτης, πλαστογραφίας, κλοπής, λαθρεμπορίας και σοβαρών φορολογικών αδικημάτων και παραβάσεων.

tsiganoi3_6-7-2012Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης εξαπατήθηκαν εμπορικοί οίκοι, που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία) και Ασίας (Κίνας, Ινδίας, Ταϊβάν, Πακιστάν, Ν. Κορέα), διάφορα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, πολυεθνικές εταιρείες ταχυμεταφοράς αλληλογραφίας και εμπορευμάτων, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η οργανωμένη εγκληματική ομάδα δρούσε τουλάχιστον από το 2009 εφαρμόζοντας εξειδικευμένες μεθοδολογίες και τεχνικές, τις οποίες μετάλλασε και διαφοροποιούσε κατά διαστήματα, με σκοπό να διευκολύνει την εγκληματική της δραστηριότητα και να δυσχεραίνει τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, η εγκληματική ομάδα, επιδιώκοντας να εξαπατήσει εμπορικούς οίκους του εξωτερικού και να «κλείνει» εμπορικές συμφωνίες μαζί τους, εμφανιζόταν με τη μορφή εικονικών εταιρειών, με εκπροσώπους άτομα κυρίως του στενότερου ή συγγενικού τους περιβάλλοντος, οι οποίες λειτουργούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

tsiganoi4_6-7-2012Για να ενισχύουν την αξιοπιστία τους, απέστελναν, με κάθε παραγγελία εμπορευμάτων, προκαταβολή μικρής αξίας, σε σχέση με την πραγματική τους αξία, μέσω της off shore εταιρείας BELLAIR MANAGEMENT SA που εδρεύει στα νησιά Μάρσαλ.

Οι παραγγελίες των εμπορευμάτων αφορούσαν κυρίως ρούχα διαφόρων τύπων και ειδών, δερμάτινα ενδύματα, οικιακό εξοπλισμό, χαλιά, σεντόνια, κουβέρτες, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και δεκάδες άλλα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά.

Για να επιτυγχάνουν την εισαγωγή των προϊόντων αυτών, στρατολογούσαν, έναντι αμοιβής, υπαλλήλους ταχυμεταφορικών εταιρειών και υπαλλήλους τραπεζών, προκειμένου να αποσπούν δόλια διάφορα συνοδευτικά έγγραφα, που ήταν απαραίτητα για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων.

Εξασφαλίζοντας με διάφορες παράνομες τεχνικές παραποιημένα συνοδευτικά έγγραφα, κατάφερναν να εκτελωνίζουν και να παραλαμβάνουν εμπορεύματα, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο της αξίας τους στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αποφεύγοντας έτσι την εξόφληση, μέσω του διατραπεζικού συστήματος, των εμπορικών οίκων του εξωτερικού που συναλλάσσονταν.

tsiganoi5_6-7-2012Παράλληλα αντικαθιστούσαν τα πρωτότυπα τιμολόγια με πλαστά, που είχαν κατά πολύ μικρότερη αξία από την πραγματική, εξασφαλίζοντας με την υποτιμολόγηση αυτή επιπρόσθετο παράνομο όφελος από διαφυγόντες δασμούς, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.

Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση υπολογίζεται ότι η ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, από την παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, που είχε ηγετικό ρόλο στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς λόγω της ιδιότητας και των γνώσεων του, συντόνιζε και καθοδηγούσε τις επιμέρους διαδικασίες, που αφορούσαν τις χρηματοπιστωτικές πράξεις και συναλλαγές.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν μέχρι στιγμής εξακριβωθεί 110 περιπτώσεις παράνομου εκτελωνισμού και ιδιοποίησης εμπορευμάτων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

tsiganoi13_6-7-2012Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, όπου κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες εμπορευμάτων, που δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί. Σημειώνεται ότι για τη μεταφορά των εμπορευμάτων αυτών σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιήθηκαν δέκα (10) τριαξονικά φορτηγά.

Επίσης κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 302.195 ευρώ, 616 χρυσές λίρες Αγγλίας, τρία (3) πιστόλια, τρία (3) περίστροφα, εννέα (9) κυνηγετικές καραμπίνες, 397 φυσίγγια και 17 επιβατικά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν αποκομίσει από την παράνομη δράση του κυκλώματος, τεράστια χρηματικά πόσα, για τα οποία διενεργείται περαιτέρω φορολογικός και οικονομικός έλεγχος.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

tsiganoi6_6-7-2012Εκτιμάται ότι με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και τη σύλληψη 29 μελών της, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εισαγωγής ειδών παραεμπορίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

tsiganoi14_6-7-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsiganoi15_6-7-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsiganoi16_6-7-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsiganoi17_6-7-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsiganoi18_6-7-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-7-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις