Logo

Διεθνής Αμνηστία: Πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης η καταδίκη του «γέροντα Παστίτσιου»



 
 

pastitsios 20-1-2014Για νέο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή την καταδίκη του 29χρονου Φίλιππου Λοΐζου, λόγω της ιστοσελίδας του στο Facebook...

με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος».

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την «αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας» και επισημαίνει, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της θεατρικής παράστασης «Corpus Cristi».

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται και στην υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC και τελικά αθωώθηκε.

Σε ό,τι αφορά την νομοθεσία «περί βλασφημίας», η οργάνωση υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό και υπενθυμίζε ότι σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-1-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Αντιδράσεις για την καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου»


Τελευταίες Ειδήσεις