Logo

ΣτΕ: Προστασία στη μνήμη του Νίκου Σεργιανόπουλου έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του



 
 

sergianopoulos 19-4-2014Ομπρέλα προστασίας για την ιδιωτική ζωή κάθε προσώπου,, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται ή όχι στη ζωή, άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του με την...

οποία επικύρωσε πρόστιμο που είχε επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τον τρόπο με τον οποίο είχε διαχειριστεί την είδηση της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου.

Συγκεκριμένα, έξι χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, που ήταν θέμα για πολλά ρεπορτάζ καναλιών και εφημερίδων,  το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προστάτευσε τη μνήμη του ηθοποιού και απέρριψε την αίτηση των υπευθύνων του τηλεοπτικού σταθμού, επικυρώνοντας το  πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε από το ΕΣΡ για τις αναφορές που έγιναν από εκπομπές του καναλιού οι οποίες αφορούσαν στην προσωπική ζωή του ηθοποιού, θίγοντας τον «πυρήνα» της ιδιωτικότητάς του, καθώς έθεταν στο επίκεντρο την ομοφυλοφιλία του.

Το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ στο σκεπτικό της απόφασή του τονίζει, ότι οι εκπομπές του MEGA δεν περιορίστηκαν σε αυτό καθαυτό το γεγονός της δολοφονίας, αλλά ασχολήθηκαν με λεπτομέρειες περί του ευρεθέντος γενετικού υλικού, περί των προσώπων που κατά καιρούς συγκατοίκησαν με τον ηθοποιό, περί της ομοφυλοφιλίας του, περί των αιτιών της ομοφυλοφιλίας, περί του ότι ήταν συλλέκτης ανδρών από στέκια και πλατείες, περί του ότι ο εκλιπών άνηκε στον κύκλο των ναρκωτικών κ.ά.

Σύμφωνα με την κρίση των συμβούλων Επικρατείας ορθά επιβλήθηκε στο MEGA το πρόστιμο, καθώς «η μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό εκπομπών σχετικών με την ιδιωτική και ερωτική ζωή του δολοφονηθέντος ηθοποιού, δεν ήταν κατά το Σύνταγμα επιτρεπτή».

Χαρακτηριστικά στην απόφαση τονίζεται,μεταξύ άλλων ότι:  «η ελευθερία της έκφρασης και διάδοσης στοχασμών και η ελευθερία του πληροφορείν και πληροφορείσθαι που κατοχυρώνει το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος δεν περιλαμβάνει και την ελευθερία μετάδοσης πληροφοριών ή αναπαραστάσεως εικόνων ή σκηνών, που ανάγονται στην προστατευόμενη από τα άρθρα 2 παρ. 1 και 9 παρ. 1 του Συντάγματος απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των προσώπων, στον πυρήνα της οποίας ανήκει προδήλως και η ερωτική τους ζωή.

Στον πυρήνα αυτό του ιδιωτικού βίου και στον βαθμό που τα στοιχεία που τον συνθέτουν δεν δημοσιοποιούνται οικειοθελώς, ουδείς (ούτε δημόσια αρχή, ούτε ιδιώτης) επιτρέπεται να διεισδύσει».

«Επομένως η μετάδοση πληροφοριών ή εικόνων και σκηνών τέτοιου περιεχομένου δεν μπορεί να αποτελέσει θεμιτώς, από συνταγματικής απόψεως, περιεχόμενο του δικαιώματος πληροφορήσεως ή της ελεύθερης εκφράσεως και διαδόσεως των στοχασμών».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-4-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις