Logo

Τα 400.000 δολάρια που "καίνε" τον Βίκτωρα Ρέστη στη διαμάχη του με τη UANI [έγγραφα]



 
 

resthsΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μεταξύ του Βίκτωρα Ρέστη και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης United Against Nuclear Iran...

(Ενωμένοι Απέναντι στο Πυρηνικό Ιράν), η οποία κατηγορεί τον Έλληνα εφοπλιστή ότι έσπασε το διεθνές εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιρανικό καθεστώς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα διατάσει - παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι δικηγόροι του - τον Β. Ρέστη να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιόν του προκειμένου να απαντήσει ο ίδιος στις ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές του στο Ιράν.

Την ίδια ώρα το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, επικαλούμενο «κυβερνητικό απόρρητο» ζήτησε με έγγραφό του προς το Δικαστήριο να μη δοθούν τουλάχιστον μέχρι τις 27 Ιουνίου 2014 στους δικηγόρους του Ρέστη αντίγραφα εγγράφων τα οποία έχει στην κατοχή της η UANI.

Σημειώνεται, ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις δημοσιοποίησης στοιχείων - εγγράφων λόγω «κυβερνητικού απορρήτου» τίθενται όταν με την αποκάλυψη διακυβεύονται συμφέροντα ανώτερα των ιδιωτικών διαφορών, όπως π.χ. η αποκάλυψη ονομάτων των πηγών πληροφόρησης, ή των προσώπων που διενεργούν έρευνες για λογαριασμό διωκτικών αρχών κ.λπ. 

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι οι δικηγόροι της UANI δήλωσαν στο Δικαστήριο, ότι δεν επιθυμούν να έλθουν στην Αθήνα για να εξετάσουν τον Β. Ρέστη, επειδή φοβούνται για την ασφάλειά τους εξαιτίας του μεγάλου αριθμού όπλων, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει στην κατοχή του!

Το πρόβλημα βεβαίως το οποίο προκύπτει είναι ότι ο Έλληνας εφοπλιστής δεν μπορεί να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, αφού του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την Ελλάδα, λόγω της κακουργηματικής κατηγορίας που αντιμετωπίζει για τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας FBB. Οι δικηγόροι του ωστόσο δεν προσκόμισαν στο Αμερικανικό Δικαστήριο τα σχετικά έγγραφα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η UANI τον κατηγορεί για απόπειρα δωροδοκίας

Η σφοδρή αντιδικία ξεκίνησε το Μάιο του 2013 όταν ο επικεφαλής της UANI, Μαρκ Γουάλας (πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) με επιστολή προς τον Β. Ρέστη, κατηγόρησε τη ναυτιλιακή του εταιρεία EST και την τράπεζα FBB η οποίας την εποχή εκείνη, ήταν ιδιοκτησίας του, για διαπραγματεύσεις και εμπορικές συναλλαγές με κρατικές Ιρανικές οργανώσεις κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή, ο εφοπλιστής με ρόλο μεσάζοντα, Δημήτρης Καμπής, φερόταν να ενημερώνει την FBB σχετικά με το ενδιαφέρον των Ιρανών να επενδύσουν στην Τράπεζα του Βίκτωρα Ρέστη κεφάλαιο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ συμμετέχοντας παράλληλα οι ίδιοι και στη μετοχική της σύνθεση, υπό την προϋπόθεση ότι η τράπεζα  θα παρέβλεπε την επιβληθείσα από τον ΟΗΕ απαγόρευση, και θα προωθούσε τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου στις ξένες αγορές, από ναυτιλιακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν. Σημειωτέον, ότι ο Δημήτρης Καμπής είχε ήδη κατηγορηθεί και καταδικαστεί από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για συνωμοσία με το ιρανικό καθεστώς και παράνομη εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου.

'Επιπλέον, με βάση την ίδια επιστολή, η εφοπλιστική εταιρεία του Βίκτωρα Ρέστη, EST, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε πλοία που διαχειρίζεται προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη μεταφορά πετρελαίου, συνεργαζόμενη με το Ιρανικό κράτος.

Τότε ο Βίκτωρας Ρέστης με δημόσια ανακοίνωσή του είχε αρνηθεί οποιαδήποτε επιχειρηματική ανάμειξή του τόσο με το καθεστώς του Ιράν όσο και με τον Καμπή, ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία που επικαλείται η UANI είναι πλαστά.

Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2013, ο Έλληνας εφοπλιστής κατέθεσε αγωγή στα Αμερικανικά Δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της οργάνωσης UANI, ζητώντας ως αποζημίωση περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η UANI επικαλέστηκε έγγραφα ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία τρία φορτηγά πλοία του (Bergen Max, Helvetia One και African Wildcat) πραγματοποίησαν οκτώ τουλάχιστον ταξίδια στο Ιράν την περίοδο 2012 - 2014, γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Έλληνας εφοπλιστής προσθέτοντας ωστόσο ότι είχαν σταλεί... στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενώ λοιπόν προς τα έξω ο Β. Ρέστης έδειχνε να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την άδικη όπως τη χαρακτήριζε επίθεση που δεχόταν, με μυστικά ραντεβού επιχείρησε να προσεγγίσει την UANI, για να επιλυθεί συμβιβαστικά η αντιδικία τους προσφέροντας… ως χορηγία στην Οργάνωση 400.000 δολάρια και τη θέση του προέδρου στη ναυτιλιακή του εταιρεία EST, στον επικεφαλής της, Μαρκ Γουάλας!

Με άλλα λόγια, ενώ αξίωνε στα δικαστήρια από την UANI τρία δις ευρώ, της προσέφερε από την πίσω πόρτα 400.000 δολάρια για να “συμβιβάσει” την αγωγή που ο ίδιος είχε καταθέσει εναντίον της!!!

Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, ο Β. Ρέστης ζήτησε από την UANI να του χορηγήσει ένα “χαρτί” από το οποίο θα προέκυπτε ότι δεν είχε ύποπτες επιχειρηματικές συναλλαγές με το καθεστώς του Ιράν.

Η UANI αρνήθηκε να του παραχωρήσει τέτοιο έγγραφο, θεώρησε τα “δώρα” του Έλληνα εφοπλιστή ως απόπειρα εξαγοράς της σιωπής της και έτσι η συμβιβαστική επίλυση της αντιδικίας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Από την πλευρά του, ο Β. Ρέστης διέψευσε ότι υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας με τη μορφή χορηγίας προς την  UANI προσθέτοντας ότι πράγματι προσέφερε στον επικεφαλή της άμισθη θέση στο Δ.Σ της EST, αλλά αυτό έγινε προς επίδειξη της «πλήρους υποστήριξής» του Ομίλου του στην αποστολή της UANI...

Έτσι, ο πόλεμος πήρε νέα τροπή, αφού η Αμερικανική ΜΚΟ υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της, «προσχέδια συμφωνίας» δικηγόρων του Ρέστη στα οποία γίνετε σαφής αναφορά στη "χορηγία" των 400.000 δολαρίων.

Ο «δικηγόρος φάντασμα» William Αργυρός

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην υπόθεση της αντιδικίας του με την UANI ο Β. Ρέστης φαίνεται ότι έχει επιστρατεύσει και τον φερόμενο ως συνήγορό του, William Αργυρό.

Ο τελευταίος εμφανίστηκε ως Αμερικανός δικηγόρος, «δανειζόμενος» το όμοιο ονοματεπώνυμο ενός υπαρκτού δικηγόρου στο Colorado.

Όταν η UANI  αποκάλυψε, ότι ο Αργυρός που επικαλείται ο Έλληνας εφοπλιστής δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον πραγματικό δικηγόρο, η πλευρά Ρέστη ισχυρίστηκε ότι δεν είναι Αμερικανός, αλλά Έλληνας δικηγόρος, ο οποίος διατηρεί γραφείο στην οδό Στουρνάρη και έχει χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις. 

Μετά από τη συνεχιζόμενη έρευνα της UΑΝΙ και σχετική έγγραφη βεβαίωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι ποτέ δεν υπήρξε δικηγόρος με αυτό το ονοματεπώνυμο (βρέθηκαν άλλοι δικηγόροι με επίθετο Αργυρός αλλά κανείς με μικρό όνομα William ή Βασίλειος ή Βill ή ο,τιδήποτε παραπλήσιο).

H πλευρά Ρέστη ισχυρίστηκε τότε, ότι ο Αργυρός ήταν solicitor (δικηγόρος) στην Αγγλία και μέλος της Ένωσης Αμερικάνων Διαιτητών (''ΑΑΑ''). Στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ούτε Άγγλος solicitor ήταν ούτε Αμερικάνος Arbitrator (διαιτητής) υπήρξε ποτέ.

Η υπόθεση εμφανίζει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο William Αργυρός φαίνεται στους αποδέκτες πολλών email και τώρα η UANI ζητά και απ’ αυτόν - μέσω της Αμερικανικής δικαιοσύνης, όλη την αλληλογραφία που περιήλθε σε γνώση του, αφού ως μη δικηγόρος προφανώς δεν καλύπτεται από το δικηγορικό απόρρητο. 

Μάλιστα, οι Αμερικανοί επειδή δεν θεωρούν τον Β. Ρέστη τόσο αφελή ώστε συμπτωματικά αλλά και σταθερά να περιβάλλεται από κάθε λογής απατεώνες, πιστεύουν ότι ο Αργυρός είναι ένα ακόμη δημιούργημά του.

Τον χρησιμοποιεί δηλαδή - όπως χρησιμοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν και τον “εφοπλιστή” Αναστάσιο Πάλλη - σαν «αχυράνθρωπο» ώστε στην συνέχεια, εάν κάτι δεν πάει καλά στην αντιδικία του με τη UANI, να τον καταστήσει «αποδιοπομπαίο τράγο» προκειμένου να φορτώσει σε αυτόν τις δικές του παρανομίες.

Ποια είναι η UANI

Είναι μια μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη και έχει σκοπό να πιέζει εταιρείες και επιχειρηματίες που παρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν (αποφάσεις ΟΗΕ) συνεχίζουν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση αυτή προέρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη (κυρίως Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία), αλλά και την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ισραήλ, είναι πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρεσβευτές, βουλευτές, γερουσιαστές, καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και πρώην διοικητές υπηρεσιών πληροφοριών, όπως της CIA, της αγγλικής ΜΙ6, της γερμανικής BND και της ισραηλινής Μοσάντ, ή σύμβουλοι υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας (Homeland Security).

Η UΑΝΙ εμφανίζεται επιτυχημένη ως προς τον σκοπό της αφού εταιρείες κολοσσοί (όπως π.χ. οι General Electric, Nokia, Siemens, Shell, Υοίνο, Caterpillar, Porsche, Fiat, Bobcat, Maserati, Hitachi, Huyndai, Edison, ΚΙΑ) δήλωσαν ότι σταματούν την όποια δραστηριότητά τους στο Ιράν, μετά από τις παρεμβάσεις της.

paratash ypourgeio 6-6-2014

 

paremvash amerikamikou ypourgeiou 6-6-2014

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-6-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Ο Βίκτωρας Ρέστης κατηγορείται από την UANI για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν [έγγραφα]


Τελευταίες Ειδήσεις