Logo

Αλλαγές στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων - Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι



 
 

ap 11-7-2014Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να επιλέξει νέους προέδρους και αντιπροέδρους...

στον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι υποψήφιοι προς προαγωγή πέρασαν ήδη από ακρόαση από  την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος και αναμένεται η εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που θα επιλεγούν, θα καλύψουν τις θέσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου, Μιχάλη Θεοχαρίδη, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη και το γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διονύση Λασκαράτου, οι οποίοι συνταξιδοτούνται λόγω ορίου ηλικίας.

Στον Άρειο Πάγο αποχωρούν, επίσης, οι αντιπρόεδροι Βασίλειος Λυκούδης, Αντώνιος Αθηναίος και Γρηγόριος Κουτσόπουλος, καθώς και οι αρεοπαγίτες Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Μουστάκας, Δημήτριος Μαζαράκης, Βασίλειος Λαμπρόπουλος και Ιωάννης Χαμηλοθώρης.

Τρεις θέσεις μένουν κενές και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά τη συνταξιοδότητη των αντεισαγγελέων Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Γεώργιου Μποροδήμου και Ιωάννη Σακελλάκου.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτός από τους κ.κ. Καραβοκύρη και Λασκαράτο, συνταξιοδοτούνται και οι αντιπρόεδροι Ευφροσύνη Καραμποβίτη και Δημήτριος Νταής.

Ποιοί είναι οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός προτίθεται να τηρήσει τη σειρά αρχαιότητας με βάση της επετηρίδα, για την επιλογή των νέων προέδρων και αντιπροέδρων.

Έτσι, στον Άρειο Πάγο, η επιλογή αναμένεται να γίνει μεταξύ των αρχαιότερων αντιπροέδρων, κ.κ. Αθανάσιου Κουτρουμάνου, Γεώργιου Χρυσικού, Γεώργιου Γιαννούλη, Ιωάννη Σίδερη και Σπυρίδωνα Μιστιάλη, οι οποίοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο έτος.

Στην επετηρίδα ακολουθούν η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία θα συνταξιοδοτηθεί μετά από τρία χρόνια και ο Νικόλαος Λεοντής που αποχωρεί μετά από τέσσερα χρόνια.

Σημειώνεται, ότι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, κ. Κουτρουμάνος, είναι πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου  που χειρίζεται την υπόθεση του τέως υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου.

Τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου διεκδικούν οι αρεοπαγίτες Βασιλική Θάνου (πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Γεώργιος Γεωργέλλης, Παναγιώτης Ρουμπής, Ανδρέας Δουλγεράκης και Κωνσταντίνος Φράγκος.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο αρχαιότερος αντιπρόεδρος – και επικρατέστερος υποψήφιος – είναι ο Νικόλαος Αγγελάρας και δεύτερη αρχαιότερη - με διαφορά 17 ετών η μεσσηνιακής καταγωγής Φλωρεντία Καλδή. Ακολουθούν οι Ιωάννης Σαρμάς, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος της Ένωσης Μελών Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου), Σωτηρία Ντούνη, Μιχαήλ Ζυμής και Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη.

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει και νέο πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με πιθανότερο τον πρώτο στην επετηρίδα αντιπρόεδρο Μιχάλη  Απέσσο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις