Logo

Εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του Β. Παπαγεωργόπουλου για ''ξέπλυμα''



 
 

papagewrgopoulos 22-7-2014Την παραπομπή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστεί για «νομιμοποίηση...

εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» (ξέπλυμα βρώμκου χρήματος) πρότεινε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας, Ευάγγελος Μπακέλας.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από το δικαστικό συμβούλιο να απαλλάξει από το ίδιο αδίκημα, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής της, τη σύζυγο του πρώην δημαρχου Θεσσαλονίκης,  Ελένη Παπαγεωργοπούλου.

Ο κ. Μπακέλας, ειδικότερα, στην πρότασή του αναφέρει πως από την ανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε, ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μέσω του τραπεζικού τομέα νομιμοποίησε χρηματικά ποσά, προερχόμενα από την υπεξαίρεση του πρώην ταμία του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά, που συνολικά ανέρχονται στα 259.791 ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν, από τον Αύγουστο 1999 έως τον Αύγουστο 2001, σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν ο πρώην δήμαρχος και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης,  Μιχάλης Λεμούσιας, στην Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης, στην εισαγγελική πρόταση, που υποβλήθηκε μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών στον Β. Παπαγεωργόπουλο, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων,  στοιχεία και γεγονότα που κατά τον κ. Μπακόπουλο αποτελούν ενδείξεις ενοχής του πρώην δημάρχου για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακόπουλος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων ότι:

α. Η χρονική συχνότητα των καταθέσεων και τα χρηματικά ποσά καταδεικνύουν ότι τα κατατιθέμενα προέρχονται από κάποια πηγή (Π. Σαξώνη) που παραδίδει στο Μιχαήλ Λεμούσια μεγάλα χρηματικά ποσά σε τακτά διαστήματα, με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να είναι πάντα  ενήμερος των κινήσεών του.

β. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης δε μπόρεσε να δικαιολογήσει, τόσο ενώπιον της ανακρίτριας όσο και στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, τη νόμιμη προέλευση των μετρητών που κατατίθεντο στον κοινό λογαριασμό, καθώς ο ισχυρισμός του ότι τα ποσά προέρχονταν από τις χρηματικές προσφορές των εκλεγέντων υποψηφίων, για τις ανάγκες του συνδυασμού, είναι παντελώς αβάσιμος.

γ. Δεν είχε νόημα το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού της «Αναγέννησης» οκτώ και πλέον μήνες μετά τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών του 1998, καθώς τα κατατεθειμένα ποσά δεν διατηρούνται ακέραια στο λογαριασμό μέχρι τις επόμενες εκλογές, που θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο 2002, οπότε θα υπήρχε βάσιμος λόγος να αναληφθούν για να δαπανηθούν κατάλληλα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις