Logo

Βρετανία: ''Ναι'' στην έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα



 
 

griveas vatsiak2 24-7-2014Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι το ζεύγος Γριβέα θα πρέπει...

να εκδοθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να δικαστεί για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα οι ελληνικές αρχές.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης η υπεράσπιση έχει δικαίωμα να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης μέσα σε διάστημα επτά ημερών.

Σε διαφορετική περίπτωση το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα θα πρέπει να παραδοθεί στις Ελληνικές αρχές. 

Ο εισαγγελέας

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Βρετανικού δικαστηρίου  ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τις αγορεύσεις του δικηγόρου υπεράσπισης και του εισαγγελέα που εκπροσωπούσε τις ελληνικές αρχές.

Ο εισαγγελέας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" ανήκει στα 32 αδικήματα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τα οποία δεν απαιτείται να αποτελούν αδίκημα και στις δύο χώρες που εμπλέκονται στην έκδοση των εκζητουμένων.

Συνεπώς, εξήγησε, είναι άνευ σημασίας να εξεταστεί αν οι κατηγορίες για τις οποίες έχει ζητηθεί η έκδοση των κατηγορουμένων αποτελούν παράνομες πράξεις και για το βρετανικό δίκαιο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι  η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές της κατηγορίας 1, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως παρά τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων δεν υπάρχει λόγος να εξεταστούν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας.

Καταλήγοντας ζήτησε για όλους αυτούς τους λόγους την έκδοση του ζεύγους  Γριβέα στην Ελλάδα.

Η υπεράσπιση

Ο συνήγορος υπεράσπισης από τη πλευρά του υποστήριξε ότι για να παραδεχτούμε πως οι κατηγορούμενοι διέπραξαν το έγκλημα του "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπήρξε απάτη. Ωστόσο, ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε καά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Συνεπώς, τόνισε, η κατηγορία είναι αίολη και με αυτό το σκεπτικό οι πελάτες του θα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.

Ακόμη αναφέρθηκε εκτενώς στις  συνθήκες που επικρατούν στις Ελληνικές φυλακές, επικαλούμενος τα στοιχεία που κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες οι δύο εμπειρογνώμονες.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε σημεία της έκθεσης του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  ο οποίος υποστήριξε την Τετάρτη ότι οι συνθήκες κράτησης στις Ελληνικές φυλακές παραβιάζουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και συνιστούν βασανιστήριο σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων.

Η επιστολή του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου 

Ο δικηγόρος του ζεύγους μνημόνευσε και την  γραπτή επιστολική εγγύηση που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με την οποία εγγυάται πως αν οι δύο εκζητούμενοι εκδοθούν και κριθούν προφυλακιστέοι στην Ελλάδα, τότε θα κρατηθούν ο μεν Κυριάκος Γριβέας στην πτέρυγα 6 των φυλακών Κορυδαλλού και η δε Αναστασία Βάτσικα στις γυναικείες φυλακές.

Μαλιστα, αμφισβήτησε αυτή τη γραπτή εγγύηση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι πουθενά «στο γράμμα του υπουργού δεν γίνεται αναφορά σε νόμο της Ελλάδος που να δίνει στον υπουργό τη δικαιοδοσία να πάρει μια τέτοια απόφαση». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-7-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Λονδίνο: «Θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα για να λάμψει η αλήθεια» λέει ο Κυριάκος Γριβέας

Έγγραφη παραδοχή Χαρ. Αθανασίου: Παραβιάζονται δικαιώματα στις ελληνικές φυλακές [εγγραφα]

Λονδίνο: Άρχισε η δίκη για την έκδοση στην Ελλάδα του ζεύγους Γριβέα - Βάτσικα


Τελευταίες Ειδήσεις