Logo

Στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας οι ένστολοι



 
 

ste 29-7-2014Οι ένστολοι εξέφρασαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Σωτήρη Ρίζο, τη  δυσαρέσκεια τους για την μη...

εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους.

Από την πλευρά του ο κ. Ρίζος απαντώντας στην ολιγομελή αντιπροσωπεία των ενστόλων, που τον επισκέφθηκαν την Τρίτη, δήλωσε αναρμόδιος για τη μη συμμορφωση της Πολιτείας προς τη δικαστική απόφαση και τους υπέδειξε να συμβουλευθούν τους δικηγόρους τους για την επίλυση του επίμαχου ζητήματος.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι ένστολοι μετά την μη εκτέλεση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη επιλογή είναι να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια καταθέτοντας αγωγή  σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας παράλληλα να εκδικαστεί με διαδικασίες εξπρές, ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 3900/2010.

Η δεύτερη επιλογή που έχουν οι ένστολοι είναι να ακολουθήσουν την ποινική οδό. Δηλαδή, να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης κατά το Σύνταγμα, τον Ποινικό Κώδικα και την νομοθεσία, από την πλευρά των αρμοδίων υπουργών.

Αυτό σημαίνει, ότι η Εισαγγελία θα πρέπει να απευθυνθεί στη Βουλή ως μόνη αρμόδια για την ποινική δίωξη μελών της κυβερνήσεως, γνωστοποιώντας ότι οι αρμόδιοι υπουργοί που  αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έχουν υποπέσει στα εξής αδικήματα: 1) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Ποινικού Κώδικα) και 2) της μη συμμόρφωσης προς δικαστική απόφαση (άρθρο 232Α Ποινικού Κώδικα).

Σημειώνεται, ότι η πρώτη πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, ενώ αυτός που διαπράττει το εν λόγω αδίκημα έχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση και δεύτερη πράξη, που αφορά τη μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις