Logo

Aθώωσαν δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους για την επίθεση κατά μεταναστών στη Μανωλάδα [βίντεο+φωτο]



 
 

manwlada1 30-7-2014Ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό θα παραμείνουν οι Γ. Χαλούλος και Θ. Αποστολόπουλος που...

καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε ποινές κάθειρξης 14 ετών και 7 μηνών και 8 ετών και 7 μηνών, αντίστοιχα, για την αιματηρή επίθεση κατά μεταναστών - εργατών γης στη Μανωλάδα τον περασμένο Απρίλιο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις που άσκησαν οι δύο καταδικασθέντες των δύο κατηγορουμένων.

Η δικαστική απόφαση, που ήταν ομόφωνη (7-0), προκάλεσε ένταση εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Συγκεκριμένα, όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν «αίσχος» και «ντροπή» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστατωση στο δικαστήριο. 

Επίσης, στο άκουσμα της απόφασης, όπως αναφέρει το Patrastimes, μέλη αντιρατιστικών οργανώσεων και στήριξης των μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, προχώρησαν στην κατάληψη του οδοστώματος της οδού Γούναρη έξω από τα δικαστήρια.

Η απόφαση επί της ενοχής 

Είχε προηγηθεί η απόφαση επί της ενοχής, με την οποία το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε τους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, τον φραουλοπαραγωγό και τον έναν από τους επιστάτες, που κάθισαν στο εδώλιο.

Το δικαστήριο αθώωσε και τους τέσσερις κατηγορουμένους από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και έκρινε ενόχους για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και της απλής συνέργειας στην πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τους άλλους δύο κατηγορουμένους. 

Αναλυτικότερα,  το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας έκρινε:

Αθώο για όλες τις κατηγορίες τον Νικ. Βαγγελάτο  ιδιοκτήτη (εργοδότη - φραουλοπαραγωγό) της έκτασης όπου εργάζονταν τα θύματα που πυροβολήθηκαν .

Αθώο για όλες τις  κατηγορίες, τον κατηγορούμενο  Κων. Χαλούλο

Ένοχο για  πρόκληση επικίνδυνων σωματικών τον Γεώργιο Χαλούλο

Ένοχο για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον κατηγορούμενο Θ. Αποστολόπουλος.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής επικράτησε ένταση εντός και εκτός της δικαστικής άιθουσας. 

Έξω από το Δικαστικό Μεγαρο πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση από  εργάτες γης και μέλη φορέων και οργανώσεων, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε παραταχθεί στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου.

Οι συγκεντρωμένοι μετά την απόφαση επί των ποινών πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια και φωνάζουν συνθήματα, ενώ όπως μεταδίδει το thebest, εκπρόσωποι των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής δήλωσαν, ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης και κατά της διαδικασίας για κακοδικία, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει αυτεπάγγελτα έφεση κατά της απόφασης

Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι, κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας δεν μπορεί να ασκήσει αυτεπάγγελτα έφεση ο εισαγγελέας, γιατί είναι ομόφωνη.

Σχετικά το άρθρο 486, παρ. 2  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρει ότι ο εισαγγελέας Εφετών μπορεί να ασκήσει έφεση κατά αθωωτικής απόφασης Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εφόσον η απόφαση δεν είναι ομόφωνη και το μέλος ή τα μέλη που μειοψήφησαν είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για πράξη που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. 

Παράλληλα, η παρ. 3 του ίδιου άρθρου ορίζει ότι η η άσκηση έφεσης από τον εισαγγελέα πρέπει να αιτιολογείται στη σχετική έκθεση, διαφορετικά η έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. 

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι τόνιζαν, ότι στις περιπτώσεις ομόφωνης απόφασης, όπως είναι η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας για την υπόθεση της Μανωλάδας, θα πρέπει η Πολιτική Αγωγή να υποβάλει αίτηση στην Εισαγγελία Εφετών για άσκηση έφεσης και αν το αίτημά της απορριφθεί να προσφύγει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας την άσκηση αναίρεσης. 

Δηλωση δικηγόρου Πολιτικής Αγωγής

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Μωυσής Καραμπεΐδης, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ντροπή», προσθέτοντας ότι οι δικαστές μάλλον δεν κατανόησαν ποια δίκη δίκαζαν. Επίσης, είπε: «Αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Μανωλάδα»..

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις