Logo

Εισαγγελική έρευνα για τις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ



 
 

eopyy 18-9-2014Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για χρέωση υπερκοστολογημένων και «διπλές» νοσηλείες στον ΕΟΠΥΥ, από...

ιδιωτικές κλινικές.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο του αδικήματος της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ με ποσά που μόνο για το 2013 υπολογίζονται σε περίπου 130 εκ. ευρώ, μέσω τη καταχώρησης «διπλών» νοσηλειών και με επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι' αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ελεγκτικές ιδιωτικές εταιρείες που ερεύνησαν την υπόθεση σε πόρισμά τους αμφισβητούν τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους πέρυσι. Στο πνεύμα αυτό ήδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις. Εκτιμάται δε, πως ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν καταθέσει, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-9-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις