Logo

Ευτέρπη Κουτζαμανη: Ο Άρειος Πάγος πρέπει να κρίνει το ύψος των αποζημιώσεων



 
 

koutzamanh 18-8-2014Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει εκείνο αν οι αποζημιώσεις για...

ηθική βλάβη, που επιδικάζουν τα κατώτερα δικαστήρια, είναι εύλογες ή υπερβαίνουν την αρχή της αναλογικότητας.

Αν η πρόταση της κ. Κουτζαμάνη προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγοτ γίνει δεκτή, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα αλλάξει τη νομολογία του και θα εξετάζει αν κατά την επιδίκαση των αποζημιώσεων τηρήθηκε ή όχι η Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. 

Μέχρι τώρα, πάγια θέση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ότι ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να ελέγχει  το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται, παρά μόνο εάν νόμιμα επιβλήθηκαν.

Η πρόταση της κ. Κουτζαμάνη διατυπώθηκε με αφορμή την περίπτωση μιας τράπεζας, η οποία υποχρεούται να καταβάλλει 1.000.000 ευρώ και 700.000 ευρώ σε κάθε μια από δυο εταιρίες στις οποίες σταμάτησε να χορηγεί εγγυητικές επιστολές με αποτέλεσμα αυτές να κλείσουν.

Σύμφωνα με την κρίση των κατώτερων δικαστηρίων, οι ενέργειες της τράπεζας προκάλεσαν ηθική ζημία στις εταιρίες, και με την παραδοχή αυτή  επιδίκασαν τα προαναφερόμενα μεγάλα ποσά.

Κατά την άποψη της κ. Κουτζαμάνη, το Εφετείο επιδικάζοντας μεγάλα ποσά αποζημιώσεων υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και πρέπει  κατά τη γνώμη της ο Άρειος Πάγος να έχει τη δυνατότητα  να εξετάζει  τα πραγματικά περιστατικά και να ελέγχει εάν τηρήθηκε ή όχι η  αρχή της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-9-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις