Logo

"Έφυγε" ο Ναύαρχος Μανώλης Πελοποννήσιος



 
 

Manwlhs Peloponnhsios 23-10-2014"Έφυγε", την Τετάρτη, από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο Μανώλης Πελοποννήσιος, πρώην Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ναύαρχος ε.α. Ο Μαν. Πελοποννήσιος γεννήθηκε...

στις 17 Μαρτίου του 1940, και καταγόταν από την Κίμωλο.

Έγραψε σημαντική ιστορία στο Λιμενικό Σώμα, φθάνοντας στον βαθμό του ναυάρχου.

Ως κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία περιστατικά που εξύψωσαν το κύρος του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως:

- Κατά την τρομοκρατική ενέργεια στο ε/γ ΣΙΤΥ ΟΦ ΠΟΡΟΣ πέραν της διάσωσης των τραυματιών και των πανικόβλητων αλλοδαπών επιβατών και πληρώματος διενήργησε μια άψογη και αποκαλυπτική προανάκριση.

- Συντόνισε τη διάσωση 584 περίπου ναυαγών του ε/γ ΓΙΟΥΠΙΤΕΡ την 21.10.1988, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων του Λονδίνου ηλικίας 9-11 ετών, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε σε 25 λεπτά μετά από σύγκρουση με το ιταλικό φ/γ ΑΝΤΙΝΤΖΕ στο Σαρωνικό κόλπο. 

Χαρακτηριστικό είναι, ότι 15 λεπτά μετά το ναυάγιο, οι άντρες του λιμενικού σώματος με τις εντολές του Μανώλη Πελοποννήσιου είχαν ανασύρει από την θάλασσα όλους τους επιβαίνοντες του κρουαζιεροπλοίου.

Με την υπόθεση αυτή ασχολήθηκαν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και σε ειδικές συνεδριάσεις τους ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) και το Ευρωκοινοβούλιο με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια. Η διάσωση των ναυαγών του ε/γ ΓΙΟΥΠΙΤΕΡ θεωρήθηκε ως η επιτυχέστερη επιχείρηση διάσωσης στα παγκόσμια ναυτικά χρονικά.

Γι' αυτήν την εξαιρετική σε οργάνωση και αποτελέσματα διάσωση τιμήθηκε, εκτός των άλλων, από τη βασίλισσα της Αγγλίας με την απονομή της υψίστης ηθικής διάκρισης, του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και την ταυτόχρονη ανακήρυξή του ως μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) «για τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτισε και την αυτοθυσία που επέδειξε».

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 11:00 π.μ. στην Αγγλικανική Εκκλησία της οδού Φιλελλήνων, κοντά στο Σύνταγμα..

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-10-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις