Logo

Αμφίπολη: Βρέθηκαν ζωγραφικές παραστάσεις στα μαρμάρινα επιστύλια



 
 

amfipoli 22-11-2014Ανθρώπινες παραστάσεις βρέθηκαν ζωγραφισμένες στα μαρμάρινα επιστύλια του τάφου της Αμφίπολης...

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, οι παραστάσεις δεν είναι ακόμα ευκρινείς, αλλά αναμένεται να αναδειχθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής τους με λέιζερ,.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Σχετικά με την αναζήτηση άλλων οικοδομημάτων μέσα στον τύμβο και την τομογραφία που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές, όπως είπε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο».

Ο κ. Τασούλας επισήμανε αυτή την στιγμή ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλα η που ξεκινάει που όπως είπε με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα: «Μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-11-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις