Logo

Πρόεδρος ΣτΕ: Ο συνταξιούχος δεν είναι ατυχήσας, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο



 
 

rizos 5-12-2014Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, απέστειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτ. Ρίζος, κατά τη συζήτηση των προσφυγών...

κατά των περικοπών των συντάξεων, στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείς είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία», τόνισε από έδρας ο κ. Ρίζος, ο οποίος παρενέβη συχνά με ερωτήσεις στην συζήτηση, όπως και πολλά μέλη του σώματος.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν προσφυγές συνταξιούχων, κατά των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις τους, κατ' επιταγή μνημονιακών νόμων.

Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια από το Α' Τμήμα του ΣτΕ, το οποίος έχει κρίνει κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Κατά την συζήτηση των υποθέσεων, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ρίζος, λέγοντας: «Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης; Το Σύνταγμα μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σ.σ.: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».

Ακομα, ο πρόεδρος του ΣτΕ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, όπως επικαλέστηκαν οι συνήγοροι, τονίζοντας: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επί έδρας έθεσαν στους δικηγόρους ορισμένα ερωτήματα, όπως:

-«Αν εξαντλείται η υποχρέωση του κράτους στην στήριξη μόνο της κύριας σύνταξης και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να συνεχίζει να απέχει από την επικουρική σύνταξη». Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το κράτος στηρίζει μόνο την κυρία σύνταξη.

-«Μήπως δεν προηγήθηκε σοβαρή αναλογιστική μελέτη; Μήπως δεν αρκεί η έκθεση του υπουργείου για να δικαιολογηθούν τόσες περικοπές χωρίς εξέταση άλλων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.».

-«Μήπως μετά από αυτά που λέγονται πάμε σε ένα σύστημα που θα επιβιώνει μόνο με εισφορές των εργαζομένων».

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Γιατί αναρτήθηκε στο site του ΣτΕ η επιστολή του Γκίκα Χαρδούβελη στην Τρόικα;

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις


Τελευταίες Ειδήσεις