Logo

Ξανά στο εδώλιο οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του Sea Diamond



 
 

SeaDiamond 29-1-2015Σε νέα δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά, παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος, τους κατηγορούμενους για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, στη Σαντορίνη, το 2007. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε μερικώς...

την εφετειακή απόφαση για την υπόθεση, κάνοντας δεκτή την σχετική εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

Υπενθυμίζεται, ότι το Τριμελές Εφετείο Πειραιά είχε καταδικάσει, κατά συγχώνευση, τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Επίσης, καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της ιδιοκτήτριας Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια.

Επίσης, καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Τέλος, στον ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Οι καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄αριθμ. 63/2105 απόφασή του, έκρινε ότι καλώς καταδικάστηκε ο Πλοίαρχος για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, ωστόσο, αναίρεσε κατά τα λοιπά την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Συντάγμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-1-2015 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για το Sea Diamond προτείνει ο εισαγγελέας


Τελευταίες Ειδήσεις