Logo

ΣτΕ: Πιλοτική δίκη για το αφορολόγητο όριο των πολύτεκνων οικογενειών



 
 

ste 1-4-2015Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με πολιτική δίκη που θα διεξαχθεί με διαδικασίες εξπρές θα κρίνει αν παραβιάζεται η όχι το Σύνταγμα από τη μη πρόβλεψη από το κράτος αφορολόγητου ορίου στον φόρο εισοδήματος των πολύτεκνων οικογενειών. Παράλληλα, με την...

ίδια πιλοτική δίκη θα κριθεί αν είναι συνταγματική η μη πρόβλεψη διαδικασίας για την απόδειξη φοροδοτικής ικανότητας των πολύτεκνων οικογενειών. 

Το θέμα θα απασχολήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με αφορμή προσφυγή στη Δικαιοσύνη πολύτεκνου, ο οποίος ζητεί την ακύρωση του προσδιορισμού του φόρου του που εκδόθηκε με βάση την δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014. 

Ο Θεσσαλονικιός πολύτεκνος, συγκεκριμένα, υπέβαλε την προσφυγή του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας για το ποσό εισοδήματος μέχρι του ύψους των 31.652,24 ευρώ», επειδή το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του.

Ζητούσε με την προσφυγή  το προαναφερόμενο ποσό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο» και να εκδικαστεί η υπόθεση του από το Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010 που προβλέπει την έκδοση απόφασης που θα είναι πιλοτική για όλες τις εκκρεμείς παρόμοιες υποθέσεις των πολυτέκνων.

Το αίτημά του έγινε δεκτό από το ΣτΕ, που αποφάνθηκε ότι τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα «της συνταγματικότητας (παράβαση των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5 και 21 παρ. 2 του Συντάγματος) της παράλειψης του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».

Τι υποστηρίζει ο πολύτεκνος φορολογούμενος στην προσφυγή του 

Ο πολύτεκνος υποστηρίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να καθορίσει ένα αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το θεσμό της οικογένειας. Το αφορολόγητο αυτό όριο (φοροδοτική ικανότητα) πρέπει, σύμφωνα με τον πολύτεκνο, να είναι μαχητό, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ανταπόδειξης από τον φορολογούμενο ότι π.χ. οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας του αποδεδειγμένα οριακά καλύπτονται από το εισόδημά του, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον επιβληθέντα φόρο.

Ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον προσφεύγοντα θα πρέπει να έχει την δυνατότητα μέσα από τα δικαστήρια να αποδείξει το όριο της φοροδοτικής του ικανότητας, ώστε να κριθεί αν το εισόδημά του στερείται φοροδοτικής ικανότητας ή όχι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-4-2015 από directNEWS.gr



Τελευταίες Ειδήσεις