Logo

Φυλάκιση ένος έτους σε ιδιοκτήτρια σκύλου που δάγκωσε παιδί και τη μητέρα του



 
 

skylos 26-5-2015Επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο, ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, που είχε επιβληθεί σε ιδιοκτήτρια σκύλου, ο οποίος δάγκωσε ένα παιδί 3 ετών και την μητέρα του που έτρεξε να το σώσει. Όπως αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση...

η ιδιοκτήτρια είχε αφήσει τον σκύλο της ράτσας Λαμπραντόρ, στην αυλή της εξοχική μονοκατοικίας της στην Αττική, χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη επίθεση το ζώου σε ανθρώπους.

Μια μέρα, ο Λαμπραντόρ επιτέθηκε στο 3χρονο παιδί των γειτόνων, το οποίο έπαιζε με άλλα παιδιά μπροστά στο σπίτι, όταν πλησίασε κοντά στην περίφραξη. Ο σκύλος επιτέθηκε στο παιδί μέσα από τα κάγκελα της αυλής, το δάγκωσε και το τράβηξε μέσα στην αυλή από τα διάκενα που υπήρχαν στα κάγκελα.

Η μητέρα που άκουσε τις κραυγές του παιδιού, έτρεξε να το βοηθήσει, αλλά όταν μπήκε μέσα στην αυλή, ο σκύλος επιτέθηκε και σε κείνη και άρχισε να τη δαγκώνει σε διάφορα σημεία του σώματός της.

Από τα δαγκώματα του σκύλου η μητέρα του ανηλίκου υπέστη «κάταγμα ονυχοφόρου φάλαγγος του παράμεσου δακτύλου της δεξιάς άκρας χειρός, ελλείμματα δέρματος κατά τη δεξιά γαστροκνημία και κατά το έσω και έξω σφυρό του αριστερού ποδιού». Ο ανήλικος υπέστη «κακώσεις στη δεξιά μασχαλιαία χώρα, στην οπίσθια επιφάνεια του δεξιού ημιθωρακίου, στη δεξιά γλουτιαία χώρα, στο δεξιό κάτω άκρο και στη ραχιαία και πελματιαία επιφάνεια μεταξύ του 4ου και 5ου δακτύλου του δεξιού άκρου ποδός».

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ιδιοκτήτρια του σκύλου δεν φρόντισε, όπως όφειλε, να δέσει σωστά το σκύλο μέσα στην αυλή, δεν του τοποθέτησε φίμωτρο και δεν μερίμνησε να κλείσει τα κενά μεταξύ των καγκέλων της περίφραξης της αυλής, έτσι ώστε ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση προς τους ανθρώπους, μέσα από αυτά.

Η ιδιοκτήτρια του σκύλου υποστήριξε ότι τα κάγκελα ήταν πρόσφατα φτιαγμένα και δεν είχαν κενά, αλλά ο ισχυρισμός της δεν έγινε δεκτός από τα δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι εάν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, τότε δεν θα χωρούσε ο ανήλικος να περάσει μέσα από τα κάγκελα, όταν τον τράβηξε ο σκύλος.

Η δικαιοσύνη απέρριψε και τον ισχυρισμό της ιδιοκτήτριας του Λαμπραντόρ, ότι η μητέρα του ανηλίκου μπήκε μόνη της στην αυλή και δεν ευθύνεται η ίδια γι' αυτό, αφού η μητέρα του 3χρόνου μπήκε στην αυλή για να αποσπάσει το παιδί της από το σκύλο.

Η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του ανήλικου και της μητέρας του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή. Άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αναίρεσή της ως αβάσιμη, καθώς η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού εκθέτει με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία και συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε η ιδιοκτήτρια του Λαμπραντόρ είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο και δεν απαιτείται για την άσκηση της ποινικής δίωξης να προηγηθεί μήνυση. Και αυτό γιατί η ιδιοκτήτρια του σκύλου υποστήριζε ότι εφόσον το παιδί είναι ανήλικο, έπρεπε να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά και οι δύο γονείς και όχι μόνο η μητέρα όπως έγινε στην επίμαχη περίπτωση.

Τέλος, στην ιδιοκτήτρια του σκύλου επιδικάστηκε η δικαστική δαπάνη των 250 ευρώ, καθώς και 500 ευρώ για την δικαστική δαπάνη του ανήλικου και της μητέρας του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-5-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις