Logo

Ελεγκτικό Συνέδριο: Νέες προσφυγές για να κριθεί ο νέος νόμος για το συνταξιοδοτικό των ένστολων



 
 

e s 31-7-2015Το Ελεγκτικό Συνέδριοι δεν μπορεί με βάση τις παλαιές προσφυγές των συνταξιούχων ένστολων, να επεκτείνει τον έλεγχο συνταγματικότητας στον νεότερο αποκαταστατικό νόμο που επανέφερε εν μέρει τις αποδοχές και τις συντάξεις τους στα παλαιά μισθολογικά επίπεδα. Συνεπώς απαιτείται η κατάθεση...

νέων προσφυγών κατά του νέου νομοθετικιού πλαισίου που κατάργησε το παλαιότερο. 

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με αφορμή προσφυγή συνταξιούχου πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών της (2192-2196/2014) έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές από 1.8.2012 περικοπές των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων όλων σωμάτων που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις επιταγές του νόμο 4093/2012.

Σε συμμόρφωση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, ακολούθησε ο νεότερος νόμος, ο 4307/2014, ο οποίος απεκατέστησε μερικώς τα πράγματα.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4307/2014 κατάργησε τις αντισυνταγματικές διατάξεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου (νόμος 4093/2012) και θέσπισε νέους βασικούς μισθούς, νέους συντελεστές και νέα επιδόματα για τους ενστόλους, σε τέτοιο όμως ύψος, «ώστε να αναπληρωθούν κατά το ήμισυ οι οικονομικές απώλειες που είχαν επέλθει στις μισθολογικές αυτές παροχές με το νόμο 4093/2012».

Στο μεταξύ στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούσαν προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών που στρεφόντουσαν κατά του παλαιού νομοθετικού πλαισίου. ΟΙ προσφεύγοντες ζήτησαν να κριθεί συμπληρωματικά από τους συμβούλους του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και το νεότερο αποκαταστατικό νομοθετικό πλαίσιο, που αναπροσάρμοσε μόνο κατά το ήμισυ τις αποδοχές και τις συντάξεις στο προ του Αυγούστου του 2012 ύψος και όχι πλήρως, όπως όριζαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. 

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι για να ελεγχθεί από συνταγματικής σκοπιάς ο νόμος 4307/2014 που επαναφέρει εν μέρει τις αποδοχές και συντάξεις των ένστολων στο προ του 2012 καθεστώς, απαιτείται να υπάρξει νέα προσφυγή στο  Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-7-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις