Logo

Για κακούργημα διώκονται 13 υπαλλήλοι για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ στον δήμο Θεσσαλονίκης



 
 

diwksh 26-11-2015Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος 13 υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης...

Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι κατά το διάστημα που τελέστηκε η υπεξαίρεση (την περίοδο 1999-2008)  υπηρετούσαν στα Ταμεία Υγείας και Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ και ΤΑΔΚΥ), όπως επίσης στο Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ).

Ο κ. Ζήσης αφού μελέτησε το πολυσέλιδο πόρισμα,  το οποίο συνέταξε η οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά μετά την ολοκλήρωση έρευνας που διενήργησε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ζήτησε από τον επίκουρο εισαγγελέα διαφθοράς να ασκήσει ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Από την πολύμηνη έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι όφειλαν να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν τη ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους. Σύμφωνα δε με το πόρισμα, από την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τα τρία ταμεία ζημιώθηκαν με 7,2 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος του Π. Σαξώνη

Υπενθυμίζεται, ότι την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπέρ της εφορίας (εν προκειμένω τη Θ' ΔΟΥ) είχε ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 20,5 ετών, πρώην ταμίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης. Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι γνώριζαν τις εκκρεμότητες του κεντρικού δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία εντούτοις φέρεται ότι έκαναν τα... στραβά μάτια, συνεχίζοντας να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων και κατά συνέπεια να παράσχουν σ' αυτούς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την έρευνα βρέθηκαν ανενημέρωτες και κενές καρτέλες ασφαλισμένων, όπου υποτίθεται ότι απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, οι καταβαλλόμενες εισφορές κάθε εργαζόμενου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων τα οποία το κρίσιμο διάστημα υπηρετούσαν τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών όσο και στα παραρτήματα της Θεσσαλονίκης, συγκαταλέγονται προϊστάμενοι και αναπληρωτές οικονομικών υπηρεσιών, τμηματάρχες, αλλά και υπάλληλοι, που φαίνεται ότι είχαν γνώση του θέματος.

Η  κ.  Τσεμπερά κατά την έρευνά της διαπίστωσε την εμπλοκή συνολικά 16 στελεχών και υπαλλήλων  των συγκεκριμένων ταμείων, πλην όμως δύο εξ αυτών απεβίωσαν. Όσο για τον τρίτο οι ευθύνες του περιορίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ οι πράξεις που φέρεται να τέλεσε ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν παραγραφεί. 

Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα, ούτε άκουσαν ποτέ για την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ίδιοι αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα να δώσουν εξηγήσεις στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ανάλογη έρευνα είχε διενεργήσει η Αναστ. Τσεμπερά για υπαλλήλους της Θ' ΔΟΥ, καταλογίζοντας ευθύνες εναντίον 28 εφοριακών-αρμόδιων για την είσπραξη των παρακρατηθέντων φόρων από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2014, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ, με συνέπεια να αρχειοθετήσει την υπόθεση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις