Logo

Πέθανε ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας [βίντεο]



 
 

xatzhssavas 30-11-2015Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, άφησε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 67 ετών ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας. Ο Μηνάς Χατζησάββας ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1969) και υπήρξε...

ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου (1970). Έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Υπογράφοντας με το ψευδώνυμο "Πρόδρομος Σαββίδης" εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων: "Σπέρμα", "Η χαμένη" και "Δύο σταγόνες βροχή". Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του "Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο".

Η οικογένεια του μετά την ανακοίνωση της νοσηλείας του, είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η οικογένειά του και οι φίλοι του επιθυμούν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Μηνάς Χατζησάββας. Κατανοούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του ότι είναι αγαπητό πρόσωπο, αλλά θέλουν να κρατήσουν μακριά τα φώτα της δημοσιότητας. Να ελπίζουμε, χωρίς θόρυβο!»

Ο Μηνάς Χατζησάββας συμμετείχε και στην νέα ταινία του Χ. Παπακαλιάτη "Ένας άλλος κόσμος" που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 17 Δεκεμβρίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό Αθηνόραμα, ο Μηνάς Χατζησάββας δήλωνε για την παράσταση "Οι Τυφλοί ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο" στην οποία πρωταγωνιστούσε:

«Η αδράνεια είναι θάνατος. Από εκεί και πέρα, αν ένας τυφλός χάσει τον οδηγό του, χάνει αυτόματα και τον προσανατολισμό του. Χάνει υπό μία έννοια τον εαυτό του. Πού μας οδηγεί αυτό; Σε κάτι που όλοι γνωρίζουμε: ο άνθρωπος γεννιέται για να πεθάνει. Κάτι έρχεται να τον βοηθήσει για να αντιμετωπίσει το θάνατο, αυτόν τον ...άγνωστο. Γι' αυτό οι τυφλοί του έργου μας εφευρίσκουν με το μυαλό τους τον οδηγό τους κι έπειτα φαντάζονται ότι είναι νεκρός κι αμέσως μετά "κατασκευάζουν" έναν σκύλο που μπορεί να τους οδηγήσει πίσω στο άσυλο απ' όπου έφυγαν κ.ο.κ... Θέλουν διακαώς κάποιου είδους βοήθεια.

Τη βρίσκουν, λοιπόν, στη φαντασία τους. Είναι, δηλαδή, τα πάντα μια φαντασίωση; Είναι τα πάντα "φτιαγμένα" από τους ίδιους. Έτσι και η παράστασή μας δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό. Το σκηνικό δεν είναι ένα δάσος, ο σκύλος δεν υπάρχει, ούτε το μωρό που, στο τέλος, κρατά στα χέρια της η τρελή του έργου –όλα τα κατασκευάζουν οι τυφλοί στο μυαλό τους γιατί θέλουν διακαώς να ελπίσουν σε κάτι. Να βρουν τον οδηγό τους, το φως τους, το επέκεινα...»

Η φιλμογραφία του ως ηθοποιός:

Όμορφες μέρες (1970)

Ιωάννης ο βίαιος (1973)

1922 (1978)

Ανατολική περιφέρεια (1979)

Ρεπό (1982)

Ο έρωτας του Οδυσσέα (1984)

Μια τόσο μακρυνή απουσία (1985)

Η άλλη όψη (1991)

Κλειστή στροφή (1991)

Η εποχή των δολοφόνων (1993)

Η ζωή ενάμισυ χιλιάρικο (1995)

Απόντες (1996)

Mirupafshim [Μιρουπάφσιμ] (1997)

.. κι αύριο μέρα είναι (2001)

Ακροβάτες του κήπου (2001)

Μια μέρα τη νύχτα (2001)

Lilly's story (2002)

Η τρίτη νύχτα (2002)

Ο βασιλιάς (2002)

Ωραία Ελένη (2004)

J.A.C.E. (2011)

Άδικος κόσμος (2011)

Απ' τα κόκαλα βγαλμένα (2011)

Miss Violence (2013)

Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες είχε παίξει:

Η αγάπη άργησε μια μέρα

Νυκτερινό δελτίο

Το 13ο κιβώτιο

Αναμορφωτήριον

Ποτέ δεν ξέρεις

Ο πρίγκιπας

Καθρέφτες

Κλειστοί δρόμοι

Εσύ αποφασίζεις

Μωβ-Ροζ

Άμυνα ζώνης

Αναστασία

Αντίστροφη μέτρηση

Απών

Κόκκινος κύκλος

10η εντολή

Ανατομία ενός εγκλήματος

Θυσία

Τμήμα ηθών

1821

Ο έρωτας του Οδυσσέα

Οι αγνοημένοι

Μια νύχτα σαν κι αυτή...: Πρώτος λαχνός

Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας

Όνειρο ήταν

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις