Logo

Υπόθεση ζαρντινιέρα: Αποζημίωση 450.000 ευρώ στον Κύπριο φοιτητή, Αυγουστίνο Δημητρίου [βίντεο+φωτο]



 
 

augoustinos dhmhtriou 6-2-2016Το Ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλει το ποσό των 450.000 ευρώ στον Κύπριο φοιτητή, Αυγουστίνο Δημητρίου, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών στη διαβόητη υπόθεση ζαρντινιέρα. Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το...

Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στον Αυγουστίνο Δημητρίου για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κλπ) που υπέστη, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις Ελληνικού δημοσίου. Το τελευταίο, ισχυριζόταν ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», και υποστήριζε ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.

Το ποσό της αποζημίωσης προσδιορίστηκε  στα 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.

Το ιστορικό

Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες ιστορίες αστυνομικής βίας των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδας. Στις 17 Νοέμβρη 2006 ο 24χρονος τότε φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, με πολιτικά, στη Θεσσαλονίκη, ενώ το περιστατικό παρακολουθούν ένστολοι  χωρίς να επεμβαίνουν. Το συμβάν λαμβάνει χώρα μετά την πορεία για την  επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ, καθηγητής, Γιάννης Μυλόπουλος σε γραπτή αναφορά του επισημαίνει ότι οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν. Οι άνθρωποι με τα πολιτικά εξυβρίζουν και απειλούν τους καθηγητές, ενώ οι ένστολοι προσπαθούν να τους να τους απωθήσουν από την περιοχή. Οι καθηγητές ζητούν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί. Ακόμη ζητούν να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά τα αιτήματά τους απορρίπτονται

Οι αστυνομικοί βάζουν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και φεύγουν. Οι καθηγητές στη συνέχεια ζητούν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν῎ Ωστόσο ο αξιωματικός αρνείται να αναφέρει το γεγονός στον εισαγγελέα. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και τον κρατού μέχρι τις 05.00 το πρωί, όταν τελικά τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Χτύπησε μόνος του στη ζαρντινιέρα!

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν, ότι ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό αλλά ότι εκείνος χτύπησε καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα. Μάλιστα, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε κάνει λόγο για «παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας». Για «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και ψυχραιμία» είχε κάνει λόγο ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.

Ωστόσο, υπάρχει βίντεο από το συμβάν που είναι αδιάψευστο και μεταδίδεται δυο ημέρες μετά από όλα τα κανάλια. Ο 24χρονος ζητά από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν φωνάζοντας και ζητώντας βοήθεια.

Έτσι η υπόθεση μένει στην ιστορία ως υπόθεση ζαρντινιέρα.

Δείτεο το βίντεο και τα χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του Τύπου

zarntiniera1 7-2-2016

 

zarntiniera2 7-2-2016

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις