Logo

Ποινικές διώξεις σε 70 στελέχη της πρώην PROBANK για τα επισφαλή δάνεια



 
 

PROBANK 26-5-2016Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PROBANK, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν...

δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.

Η PROBANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την ΤτΕ. Έναν χρόνο αργότερα στην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, φθάνει μία ανώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η PROBANK χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

Με αφορμή αυτή τη καταγγελία, εισαγγελέας δίνει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία αρχικά ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ' αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, αν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και αν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Μετά την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς. Από τις εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή που παραδίδονται στον εισαγγελέα στα τέλη του 2015, αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι τα δάνεια που ελέγχθηκαν στην πλειοψηφία τους ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, τα 36 από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά ήταν επισφαλή, με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν εισαγγελικές πηγές, κατά την ανάκριση δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα επισφαλή δάνεια, καθώς ο έλεγχος της προκαταρκτικής έρευνας ήταν δειγματοληπτικός.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις