Logo

Εισαγγελική έρευνα για το νεκροταφείο του «Κόκκινου Μύλου» στη Νέα Φιλαδέλφεια



 
 

nekrotafeio-neas-filadelfeias-kokkinos-mylos 25-6-2016Η Εισαγγελία Περιβάλλοντος τους τελευταίους μήνες διενεργεί προκαταρκτική εξέταση (έρευνα) για το νεκροταφείο του Κόκκινου Μϋλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για σκανδαλώδη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η έρευνα βρίσκεται στην τελευταία φάση της...

και απέχει ένα βήμα από την  άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. 

Αφορμή για την ενασχόληση των εισαγγελικών αρχών με την υπόθεση αποτέλεσαν μηνυτήριες αναφορές του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που διαπίστωσε στις αρχές του χρόνου ότι δεκάδες λείψανα φυλάσσονταν στοιβαγμένα σε σακούλες σκουπιδιών μέσα σε αποθήκη του κοιμητηρίου στον Κόκκινο Μύλο.

Έτσι ο δήμος κάλεσε τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια ελέγχου έλεγχο στην εν λόγω αποθήκη βρέθηκαν μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα, καθώς όπως ανέφεραν, «εντοπίστηκε στοιβαγμένος μεγάλος αριθμός νάιλον σάκων με ανθρώπινα οστά. Ο αριθμός των σάκων ήταν αδύνατο να καταμετρηθεί, λόγω του άτακτου τρόπου εναπόθεσης τους (...) Υπήρχαν πολλοί ανοιχτοί σάκοι όπου προεξείχαν τα οστά και δεν έφεραν κανένα στοιχείο εξωτερικά...».

Σε διπλανή αποθήκη, εκτός από τις μαύρες σακούλες, βρέθηκαν, στο πάτωμα και τμήματα σκελετών σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Η δημοτική αρχή, μετά τις διαπιστώσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και φοβούμενη ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται το θάνατο και τη θλίψη, προχώρησε στην υποβολή των μηνυτήριων αναφορών στρεφόμενη κατά παντός υπευθύνου και ζητώντας να ερευνηθεί το ενδεχόμενο «να αναζητούνται (σ.σ. από κάποιους) υλικά ανταλλάγματα για την εξασφάλιση νέας θέσης ταφής, επικαλούμενοι κορεσμό του κοιμητηρίου ο οποίος όμως δημιουργείται τεχνητά».

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να μην τηρούνταν οι διαδικασίες εκταφής και να εμφανίζονται ακόμη και αυθημερόν, εκταφές και ταφές με τα οστά να στοιβάζονται στις αποθήκες.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα περισσότεροι από 200 τάφους παραμένουν κατειλημμένοι πάνω από επτά χρόνια, χωρίς λόγο, αφού δεν έχει ζητηθεί παράταση από τους συγγενείς, μετά τη λήξη της τριετίας.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους του Κοιμητηρίου έκαναν λόγο για «πρακτικές πολλών ετών, προβλεπόμενες, νόμιμες και γνωστές στους εκάστοτε διοικούντες...».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάλληλος του  νεκροταφείου φέρεται να δήλωσε πως οι σάκοι περιείχαν οστά που ήταν στα ...αζήτητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, στην περίπτωση που οι συγγενείς δεν ενδιαφερθούν, με την λήξη της τριετίας πραγματοποιείται υπηρεσιακά εκταφή εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και τα οστά εναποτίθενται στο χωνευτήρι.

Με βάση της εκτιμήσεις η ζημιά στα έσοδα του  δήμου ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, μόνο για την περίοδο 2014 -15.

Πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα βρίσκεται κοντά στην ολοκληρωσή της και μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται η σύνταξη εισαγγελικού πορίσματος για την υπόθεση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-6-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις