Logo

Έρευνα: Η άσκηση αλλάζει κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο [animation]



 
 

stick figure walking 22-7-2014Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων...

να εμποδίσει την αύξηση του βάρους, να βελτιώσει τον ύπνο και να ενισχύσει ακόμη και την πνευματική ικανότητα.

Αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο - και τους γύρω μας - κάνοντας το περιβάλλον να φαίνεται λιγότερο απειλητικό και πιο θετικό.

"Αυτή είναι μια μεγάλη εξέλιξη, καθώς βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η άσκηση και οι τεχνικές χαλάρωσης είχαν επιτυχία στη θεραπεία των διαταραχών διάθεσης και άγχους στο παρελθόν", ανέφερε σε γραπτή δήλωση, ο Adam Heenan, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο υποψήφιος διδάκτωρ στην κλινική ψυχολογία στο Queen's University στο Οντάριο του Καναδά.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 66 φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το άγχος και στη συνέχεια να ασκηθούν σε διάδρομο (τυχαία να σταθούν, να περπατήσουν ή να κάνουν τζόκινγκ). Αμέσως μετά, οι φοιτητές κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια τρισδιάστατη προσομοίωση ενός ανθρώπινου σκελετού που περπατάει και να μαντέψουν αν περπατούσε προς ή μακριά από αυτούς.

"Εκείνοι που είτε περπατούσαν είτε έκαναν τζόκινγκ στο διάδρομο για 10 λεπτά, αντιλαμβάνονταν αυτές τις ασαφείς φιγούρες ως στραμμένες προς αυτούς (τον παρατηρητή) λιγότερο συχνά από εκείνους που απλά στάθηκαν πάνω στο διάδρομο", ανέφερε ο Heenan. "Το ίδιο ίσχυε και όταν οι άνθρωποι εκτελούσαν προοδευτική μυϊκή χαλάρωση".

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος, τείνουν να αντιλαμβάνονται τις φιγούρες σαν να περπατούν προς το μέρος τους (η "πιο απειλητική" αντίληψη του σχήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές).

Και έτσι, αποδεικνύεται ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους ως λιγότερο απειλητικό.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό PLoS ONE, στις 2 Ιουλίου 2014.

stick figure walking 22-7-2014

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις