Logo

Δέκα τροφές για υγιή και γερά οστά



 
 

strong_bones_18-1-2011Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη γερών οστών, υπάρχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά: το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Το ασβέστιο στηρίζει τα οστά μας και τη δομή των δοντιών μας, ενώ η βιταμίνη D βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών. 

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι πολύ σημαντικές στα πρώτα στάδια της ζωής μας, αλλά μπορούν να μας  βοηθήσουν και καθώς μεγαλώνουμε. Εάν υποφέρουμε από οστεοπόρωση, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εύθραυστα οστά, πρέπει να λαμβάνουμε άφθονο ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς βοηθούν στην επιβράδυνση της ασθένειας και στην πρόληψη των καταγμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες μέχρι την ηλικία των 50, πρέπει να παίρνουν 1.000 mg ασβεστίου και 200 διεθνείς μονάδες (IUs) βιταμίνης D την ημέρα, ενώ οι ενήλικες άνω των 50 ετών, πρέπει να παίρνουν 1.200 mg ασβεστίου και 400 έως 600 IU βιταμίνης D.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούμε να τα πάρουμε, δοκιμάζοντας τις 10 τροφές που ακολουθούν, καθώς μας βοηθούν να διατηρούνται τα οστά μας υγιή:

  • Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μία τροφή που είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνη D. Ένα γιαούρτι την ημέρα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να λαμβάνουμε το καθημερινό μας ασβέστιο.
  • Γάλα: Υπάρχει λόγος που το γάλα είναι το κυρίαρχο προϊόν στις διαφημίσεις για το ασβέστιο. Τρία ποτήρια γάλα την ημέρα μπορεί να μας κοστίσουν 90 θερμίδες, μας παρέχουν ωστόσο το 30% της απαραίτητης καθημερινής δόσης σε ασβέστιο.
  • Τυρί: Το γεγονός ότι είναι γεμάτο ασβέστιο, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τρώμε τυρί σε υπερβολικές ποσότητες, καθώς έχει πολλές θερμίδες. Τα περισσότερα τυριά περιέχουν και βιταμίνη D, όχι όμως σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.
  • Σαρδέλες: Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια, περιέχουν υψηλά επίπεδα και βιταμίνης D, αλλά και ασβεστίου.
  • kokkala_avgo_18-1-2011Αυγά: Παρόλο που τα αυγά περιέχουν μόνο το 6% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να την λάβουμε.
  • Σολομός: Ο σολομός είναι γνωστός για την περιεκτικότητά του σε Ω3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ καλά για την καρδιά. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι ένα φιλέτο σολομού περιέχει πάνω από 100% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D.
  • Σπανάκι: Αν δεν είστε οπαδός των γαλακτοκομικών προϊόντων, το σπανάκι θα γίνει ο νέος αγαπημένος σας τρόπος να πάρετε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, περιέχει σχεδόν 25% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, καθώς και σίδηρο και βιταμίνη Α.
  • Δημητριακά: Ορισμένα δημητριακά, περιέχουν μέχρι και 25% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D. Όταν λοιπόν δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε σολομό, τα δημητριακά είναι ένας νόστιμος τρόπος να πάρουμε τη βιταμίνη D που χρειάζονται τα κόκκαλά μας.
  • Τόνος: Ο τόνος, αν και είναι λιπαρό ψάρι, είναι μία καλή πηγή βιταμίνης D.
  • Χυμός πορτοκάλι: Ένα ποτήρι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι, μπορεί να μην περιέχει ασβέστιο ή βιταμίνη D, αλλά βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου και είναι γευστικός και υγιεινός.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις